Kvinde i fitness med drikkedunk
© iStock

Hurtig forbrænding med 11 effektive tips

Sov en ekstra time, træk vejret ned i maven og drik iskoldt vand. Det er rimelig enkelt at sætte fut i fedtforbrændingen. Find alle vores effektive tips her.

15. juni 2018 af Michelle Kristensen, Martin Kreutzer & Anne Larsen

Brænd fedtet af med 11 enkle tips

1. Træn uden morgenmad

Der er noget, der tyder på, at din fedtforbrænding øges resten af dagen, hvis du skipper morgenmaden inden din træning. En gruppe forskere lavede i hvert fald en undersøgelse, der pegede i den retning, og de mente, at det skyldes, at blodsukkeret ved fastende træning er lavere end ved træning efter et måltid. Det får kroppen til at favorisere afbrændingen af fedtdepoter frem for kulhydrater.

Har du endnu ikke fået kickstartet morgentræningen? Læs her, hvordan du bliver typen, der træner om morgenen

2. Snup en rask morgen-gåtur

Det giver frisk energi, forbrænder en god sjat fedtkalorier og løfter hele dagens energiniveau, så du har lettere ved at gennemføre dit træningspas efter fyraften.


Man skal ikke undervurdere en rask gåtur. Se de mange sundhedsfordele ved at gå her

3. Træk vejret helt ned i maven

Flere professionelle sportsfolk er begyndt at arbejde med deres vejrtrækning, særligt med fokus på at trække vejret dybt ned i maven. Erfaringen viser nemlig, at du forbedrer din iltudnyttelse og fastholder en effektiv fedtforbrænding, når du trækker vejret dybt. Sådan understøtter du processen:
  • Søg bevidst at trække vejret helt ned i maven. Det giver den dybeste vejrtrækning og optimerer kroppens evne til at udnytte ilten.
  • Træk vejret gennem næsen. Det stabiliserer din hjerterytme og giver dig potentielt bedre udholdenhed.
  • Ret ryggen. Det forbedrer lungernes iltoptag, så hver indånding trækker mest mulig luft ind i kroppen. Samtidig åbnes maven, så den i større grad kan deponere luften.

Sådan får du styr på vejrtrækningen, når du løber eller cykler

4. Vent med at spise til et par timer efter træning

Især efter en kortvarig tabata (eller et lavintens træningspas) er behovet for at fylde på depoterne minimalt. Tværtimod opnår du, at fedtforbrændingen hamrer videre derudad, hvis du venter et par timer med at spise.


Lær her at spise rigtigt til din træning

5. Hop i den kolde pool

Når kroppen er omgivet af koldt vand, tager din forbrænding nemlig et stort hop opad.


... Et koldt bad kan også gøre det. Se her, hvordan du tager det perfekte bad


Vil du sætte ekstra meget fart på fedtforbrændingen? Så prøv vores eksklusive tabata-program. Vi garanterer sved på panden og ømme muskler.

6. Drop energidrikken

Når du hælder en energidrik indenbords, bremser du kroppens fedtforbrænding. I stedet er du langt bedre tjent med vand. Savner du smagen og saltene fra energidrikken, findes der små sukkerfri brusetabletter, som opløses i drikkeflasken og giver dig en ”light” energidrik.

Sådan laver du din egen (sunde) energidrik

7. Kaffe før træning

En kop mokka inden for den sidste time før træning gør dig bedre til at benytte fedt som energikilde. Årsagen er, at kaffe fremmer udskillelsen af frie fedtsyrer til blodet, og dem labber musklerne med største fornøjelse i sig.

Derfor er det effektivt at drikke kaffe inden træning

8. Bevæg dig i hverdagen

Hver eneste lille hverdagsaktivitet booster din fedtforbrænding. Bare det at stå op ved hæve-sænke-bordet i stedet for at sidde ned løfter forbrændingen med 40 procent, der hentes direkte fra fedtdepoterne.

5 aktive justeringer:

  • Stå op i stedet for at sidde ned. Her er et hæve-sænke-bord genialt, men stå også op i bussen, toget og i venteværelser.
  • Gå rundt, mens du taler i telefon. Benyt gerne et headset, så du har hænderne fri.
  • Tag trappen i stedet for elevatoren og rulletrappen. Især opad er det kaloriemæssige udbytte stort.
  • Leg med ungerne i stedet for at hygge foran fjernsynet. Spil bold, cykl en tur, støv jeres Nintendo Wii af, eller vær på anden måde aktive sammen.
  • Lav fem armstrækkere hver eneste af døgnets vågne timer (få dine kolleger og familien med på ideen, så får du det lettere gjort!).

Her får du 11 tips til flere skridt i hverdagen

9. Sov en ekstra time på hårde træningsdage

Kroppens restitution kører for fulde sejl, mens du sover. Det skyldes blandt andet, at du udskiller masser af væksthormoner, når du er dybest nede i søvnen. Væksthormonerne bidrager direkte til fedtforbrændingen, men øger også indirekte din forbrænding ved at understøtte muskelvæksten. Derfor er det afsindig vigtigt, at du prioriterer din søvn, hvis du træner meget. For de fleste er 7-8 timers søvn pr. døgn optimalt.

Så meget søvn skal du have på træningsdage

10. Iskoldt vand, tak!

Sørg for, at vandet, du drikker efter træningen, er iskoldt. Det tvinger kroppen til at bruge energi på at varme det op. Energien hentes direkte fra fedtdepoterne.

11. Tank op med vand inden træning

Sørg for at være i væskebalance, når du starter din træning. Og spæd op undervejs, hvis sveden sprøjter af dig. Træner du i dehydreret tilstand, bremser det evnen til fedttab, da du vil have svært ved at yde dit optimale. Men din fedtforbrænding er også afhængig af, at du er velhydreret, da leveren har brug for vand til at omdanne lagret fedt til energi.

Drikker du ikke nok vand? Her får du 10 grunde til at drikke mere vand

Sunde ambitioner for 2018? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler