I Form Kostdagbog giver dig de 10 mest almindelige slankefejl

Læs om de 10 mest almindelige fejl du kan begå, når du vil slanke dig, og hvordan du undgår dem.

1. september 2017

1. Du springer måltider over
Derfor kommer du typisk til at kompensere for de sparede kalorier ved at spise mere på senere tidspunkter af dagen. Du vil også ofte have meget vanskeligere ved at holde sulten stangen.
Løsning
Sørg altid for at spise tre hovedmåltider og mindst to mellemmåltider i løbet af dagen.

2. Du køber ind på tom mave
Du bliver fristet af de forkerte madvarer, fordi dit blodsukker er i bund og lækkersulten i top. Derfor ryger søde, fede fristelser hurtigt med ned i indkøbskurven.
Løsning
Spis et solidt (mellem)måltid, inden du tager ud at handle. Skriv indkøbsseddel, så du handler målrettet og ikke laver impulsindkøb.

3. Du snacker for usundt
Dit blodsukker kan komme på rutsjeture, hvis du snupper riskiks, rosiner, franskbrød eller saftevand som eneste mellemmåltider. De giver kort, opflammende mæthed, hurtigt efterfulgt af endnu større lækkersult.
Løsning
Spis mellemmåltider, der lægger et solidt fundament og giver vedvarende energi, fx en skive grovbrød med mager ost.

4. Du hyggespiser om aftenen
Maden opfylder et socialt behov og indtages uden om den almindelige mæthed. Resultatet er, at kalorierne ryger oven i din ofte opbrugte dagskvote og dermed stryger direkte ud i fedtdepoterne.
Løsning
Tøm køkkenskabene for fristelser, og anret grønsagssnacks til at hygge med. Det kan være hårdt at skulle undvære sine vante lækkerier i starten, men det går over. Prøv at undgå stillesiddende aktiviteter om aftenen.

5. Du kaster dig over nye kure
Ved at zappe fra kur til kur opnår man ofte kun kortvarige vægttab, der går i vasken, så snart man hopper fra. Da man aldrig ændrer sin naturlige kost til at være slankende, er kurene dømt til fiasko, fordi man før eller siden vil droppe dem.
Løsning
Juster dine egne kostvaner, så de virker slankende. Konsulter eventuelt en diætist eller anden ernærings-kyndig, der kan råde og vejlede dig.


6. Alt brød, ris og pasta er forbudt
Din kost bliver præget af afsavn og er derfor svær at praktisere i den virkelige verden. Samtidig går fordøjelsen i stå, overskuddet daler, og man risikerer generelt at få det skidt.
Løsning
Giv dig selv plads til kulhydratkilderne, men med måde, fx maks. 150 g brød og 100 g rå pasta/ris på en dag. Vælg desuden fuldkornsvarianterne frem for de forringede, hvide sorter.

7. Du rører dig for lidt
Hvis du har et aktivitetsniveau som en gennem-snitsdansker, er der ikke plads til de store madudskejelser, før kalorierne sætter sig godt fast.
Løsning
Planlæg mindst én times daglig fysisk aktivitet, fx i form af en rask spadseretur, boldspil med børnene eller cykling til arbejde. Og sørg for at røre dig så meget som muligt ud over denne aktivitet.

8. Du er for social
Hvis du lægger mærke til det, involverer mange sociale aktiviteter kalorierig mad og drikke. Man spiser, mens man sidder passivt hen.
Løsning
Definér nye spilleregler for det sociale samvær med vennerne. Lej fx et par kanoer og padl en tur, gå en lang tur langs stranden, løb en tur, bowl, eller vær på anden måde aktive.


9. Du drikker kalorierne
De mætter meget dårligt og glider ofte ned i anselige mængder, uden at man skænker dem en tanke. Resultatet er et uønsket kalorieoverskud, der koster på vægten.
Løsning
Styr uden om sukkerrige drikkevarer som sodavand, saftevand og også juice. Begræns desuden den mængde alkohol, du drikker, til nogle få genstande om ugen.

10. Du spiser blød, energitæt mad
Hvis du spiser mange fødevarer uden fast struktur, får kæber og fordøjelsessystem ikke noget at arbejde med. Det betyder, at du ikke rigtig føler dig mæt og kommer til at forspise dig.
Løsning
Spis så groft som muligt, fx fuldkorn, vælg grove grønsager, fx kål, i stedet for konsistensløse salatgrønsager, spis skært kød i stedet for hakket kød, fast ost i stedet for smøreost og hel frugt i stedet for juice.

I FORM anbefaler

Ønsker du et seriøst vægttab, så anbefaler vi dig at bruge I FORM Kostdagbog. Med afsæt i din kost og daglige kalorieindtag, guider vi dig sikkert mod dit ønskede vægttab, uden at du behøver at gå på kompromis med dine daglige rutiner.

Prøv I FORM Kostdagbog 5 dage gratis - og få overblik over dit daglige kalorieindtag

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvor gør du størst indsats for klimaet?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: