© Colourbox

Hold vægttabet med indre motivation

Er dit mål et varigt vægttab? Det er sådan set uvæsentligt, hvilken kost- og træningsplan du bruger til at tabe dig. Forskning viser, at det, der virkelig betyder noget for, om du kan holde vægten på den lange bane, er, at du har en indre motivation for det.

29. september 2017 af Elisa Nadire Caeli

Der er forskel på, om din hverdag med sund kost og motion er drevet af ydre eller indre motivation. Ydre motivation udspringer af udefrakommende faktorer. Du kan være drevet af belønning i form af anerkendelse og ros, hvis du taber de ekstra kilo, og straffen i form af eksempelvis følelsen af ydmygelse eller udelukkelse af et fællesskab motiverer dig til at holde dig på sporet.

Ydre motivation kan være en fin kickstarter til vægttab. Eksempelvis kan afrapportering til en personlige træner være motiverende, for det ville måske føles lidt ydmygende at fremvise en kostdagbog med flødekager og sodavand. Du vil sandsynligvis også gerne have noget ud af alle de penge, du har givet for træningen. Men hvordan bevarer du så motivationen, når træningsforløbet slutter – og når ingen andre holder øje? 

Hold vægten med indre motivation

Flere undersøgelser viser, at vægttab, der er drevet af indre motivation, holder bedst i længden. Indre motivation er altså centralt, når det gælder om at bevare en sund livsstil og holde de tabte kilo langt væk. Indre motivation betyder, at beslutningen om en sund livsstil kommer fra dig. Det giver mening for dig, og du har et positivt syn på og gode følelser omkring en sund livsstil. Du har måske oplevet, hvilken glæde og energi motion og sund kost giver dig, og du behøver derfor ikke ydre belønninger for at komme afsted til træning eller vælge sunde fødevarer. 

I FORM anbefaler 

Indtager du for mange kalorier i løbet af dagen? På I FORM Kostdagbog finder du inspiration til slankeopskrifter, og du får samtidig stor forståelse for din kost og kaloriesammensætning. Prøv I FORM Kostdagbog 5 dage gratis 

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvor vil du helst tilbringe sommerferien?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: