Har du overhovedet et vægtproblem?

Før du kaster dig ud i det helt store slankeprojekt, skal du måske lige overveje, om du nu også har behov for at tabe dig.

19. december 2011

Vejer du for meget?

Vejer du reelt for meget? Eller plager du dig selv med et urealistisk idealbillede af, hvordan du gerne ville se ud?

Det kan godt være noget af et chok at opdage, at badevægten en dag sniger sig op på 10 kilo mere end det, du, siden du var 20, har regnet for din idealvægt. Men der kan være sket så meget med din krop. De 10 ekstra kilo behøver ikke være tegn på overvægt.

Hvor sidder de overflødige kilo?

Set fra et sundhedsmæssigt synspunkt gør det heller ikke så meget, hvis du vejer 5 eller 10 kilo for meget. Det afgørende er, hvordan de overflødige kilo sidder på dig. Har de især samlet sig på maven, udgør de ekstra kilo en betydelig risiko for fx hjerte-kar-sygdomme. Og endelig er det jo ikke særlig klædeligt, hvis taljen er forsvundet.

Men hvis fedtet sidder jævnt fordelt på dig, både på lår, hofter, arme, ryg og mave, så du har en harmonisk krop, udgør fedtet ikke nogen særlig stor sundhedsrisiko. Hvis du selv trives med det, er der ingen grund til alarm. Så længe du bare også sørger for at spise sundt og varieret og bevæge dig.

5 måder: Få syn for sagen

Hvis du er i tvivl, om du vejer for meget, så er der groft sagt fem måder, du kan afgøre det på.

Metode nr. 1

Du kan stille dig op på vægten. Men problemet med den er, at den ikke skelner mellem muskler og fedt og derfor kan give et lidt misvisende billede, især hvis du er veltrænet.

Metode nr. 2

Beregn dit Body Mass Index (BMI). Det er et af de mest brugte mål for forholdet mellem vægt og højde, og bruges til at vurdere overvægt. BMI udregnes på følgende måde: Vægt (i kg) divideret med højde gange højde:

Eksempel: en kvinde på 70 kg, der er 1,76 m høj:
70 : 3,09 (1,76 x 1,76) = 22,6 BMI.

Her kan du se de forskellige inddelinger:

BMI < 18,9 undervægtig
BMI = 18,9 - 24,9 normal
BMI = 25,0 – 29.9 overvægtig
BMI = 30,0 – 34,9 fedme
BMI = 35,0 – 39,9
BMI > 40.0 ekstrem fedme

Du bør ikke lægge alt for meget i dit BMI-tal. Metode tager ikke højde for, om du har en veltrænet krop eller en kraftig knoglebygning. Det er primært det ekstra fedt på maven der ikke er så hensigtsmæssigt. Du kan beregne dit BMI her.

Metode nr. 3

Måling af taljeomkreds.
Hvis du er i tvivl om overvægten skyldes fedt eller muskler er det en god idé at supplere med at måle din taljeomkreds. Den kan være med til at afsløre om hvor på kroppen fedtet sidder.

Fedt på maven (æbleform) ses typisk hos mænd og er mere skadeligt for helbredet end fedt på balder, hofter og lår (pæreform), som ofte ses hos kvinder.

  • Kvinders taljeomkreds bør være under 80 cm, mellem 80-88 er der en let forøget risiko for de fleste livsstilssygdomme. 
  • Mænds taljeomkreds bør være under 94 cm, mellem 94-102 er der en let forøget risiko for de fleste livsstilssygdomme.

Er taljeomkredsen er over 88 cm for kvinder og over 102 cm for mænd er det af helbredsmæssige årsager tilrådeligt at tabe sig, da man her er er der en forøget risiko for de fleste livsstilssygdomme.
Husk dog at tage forbehold for individuel kropsbygning, du kan også blive uretfærdig dømt ved denne metode. Det vigtigste er at du er fysisk aktiv hver dag!

En variant af taljeomkredsmålingen er hofte-talje-ratio. Det er også et forsøg på at fortælle om fordelingen af fedt på kroppen. Du dividerer omkredsen af din talje i cm med omkredsen af dine hofter i cm. Er du kvinde, og er din ratio over 0,80, kan det skyldes for meget fedt i maveregionen. Er du mand, må din ratio være 1,0, før du er for tyk om livet. Få det udregnet her.

Hofte-talje-ratioen er også velegnet til at vurdere, om du har pære- eller æbleform.

Metode nr. 4

En fjerde metode er at måle hudfolder. Der findes en videnskabelig version af metoden, hvor målinger af hudfolder forskellige steder på kroppen tastes ind i et program, der kan udregne fedtprocenten. Læs mere her

Metode nr. 5

Den femte og bedste metode til at afgøre om du trænger til at tabe dig, er et ærligt kig på dig selv. Smid alt tøjet, og stil dig foran spejlet, helst et spejl, hvor du kan se dig selv i hel figur.

Hvordan ser du ud? Er der harmoni i din krop? Eller er der steder, hvor du gerne vil strammes op eller smide et par kilo?

Beslut dig for et realistisk mål, og husk, at et godt og vedvarende resultat kun kan opnås ved at kombinere træning og sund kost.

Du skal være opmærksom på, at hvis du kun skal tabe omkring to til fem kg og omlægger dine vaner, så du begynder at træne mere end før, kan det vare lidt, før effekten af træningen viser sig som vægttab. I starten kan du tage på, fordi du opbygger muskler, men når først de begynder at arbejde for dig, så øger de din forbrænding, og du kommer ned i vægt.

I FORM anbefaler
Hvad enten du ønsker at tabe dig eller holde en stabil vægt, er I FORM Kostdagbog et ideelt redskab, til at skabe overblik over din kost og holde styr på dit daglige kalorieindtag.
Prøv I FORM Kostdagbog gratis her

Sunde ambitioner for 2018? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler