Befri dit barn for hvalpefedt

Flere og flere børn er overvægtige. Buttede børn har det psykisk dårligt, og de har en større risiko for at blive syge som voksne. Derfor er det vigtigt, at du hjælper dit barn med at få sunde spisevaner allerede fra en tidlig alder.

Hvis du ikke kan finde dine børn, så prøv at kigge ved computeren, eller gå efter lyden af den nyeste Disney-tegnefilm. Sandsynligheden for, at de befinder sig der, er større end sandsynligheden for, at de leger i en hemmelig hule i haven eller spiller fodbold.

Nutidens børn er nemlig mere stillesiddende og har derfor også større risiko for at blive overvægtige. For jo mindre børnene rører sig, jo sundere er de nødt til at spise. Og det er ikke altid let - slet ikke når det flyder med familieguf og chips overalt.

Men det går ikke kun ud over børnenes fysiske sundhed, hvis hvalpefedtet får overtaget. Overvægtige børn fungerer ofte dårligere socialt, blandt andet fordi de indimellem udsættes for mobning. Det forringer tilsyneladende deres lyst til at fortsætte i skole. Undersøgelser viser, at overvægtige mennesker ikke kommer så langt i uddannelsessystemet som normalvægtige.

Overvægtige teenagere har samtidig et betydeligt lavere selvværd. Der er noget, der tyder på, at overvægt i ungdomsårene øger risikoen for, at børnene som voksne får sociale og økonomiske problemer.

Desuden er der også fysiske helbredsproblemer hos overvægtige børn, som hovedsagelig er forårsaget af ophobning af fedt mellem tarmene. Det giver øget risiko for åreforkalkning og sukkersyge. Overvægtige børn har større risiko for også at være overvægtige som voksne, og det giver på længere sigt større risiko for de mange følgesygdomme af overvægt og fedme.

Eksperterne er ikke helt enige om, hvor man skal sætte grænsen for overvægt hos børn. Da børn er i vækst, kan man ikke bruge de samme mål og grænser som for voksne. Men undersøgelser peger på en stærk stigning i forekomsten af overvægtige børn: I løbet af de sidste 20 år er antallet af tykke børn fordoblet. Og der er tegn på, at væksthastigheden i overvægt blandt børn stiger og stiger fra årti til årti.

Men fortvivl ikke, hvis dit barn har lidt for meget hvalpefedt - der findes masser af ting, du kan gøre for at hjælpe.