Din varmeste ven i den kolde tid...

Klædt på til vinterens løbetur

Se, hvordan du spurter tør og varm gennem den våde og kolde tid - med den helt rette påklædning.

5. december 2011 af I FORM-redaktionen

Kroppen

Inderst på kroppen bærer du en tynd, tætsiddende undertrøje i et elastisk og svedtransporterende materiale som fx polyester eller polydacron, aldrig bomuld! Disse materialer fjerner effektivt sveden fra huden og holder kroppen forholdsvis tør.

Mellemste lag kræver en lidt kraftigere, løsere trøje i et elastisk og svedtransporterende materiale. Den skal holde dig varm og sende sveden videre til yderlaget.

Yderste lag skal sørge for ensrettet trafik: Varmen fra kroppen skal kunne slippe ud, men vind og regn må ikke komme ind. Bedst er en tynd, ekstremt åndbar jakke i fx nylon eller mikrofiber. Jakken skal gå op i halsen og kunne lukkes helt til. Et tyndt fleecefór i kraven er en rar detalje.
Synlighed er vigtig i vintermørket. Sko og tøj må gerne have reflekser på bryst, ryg, arme og ben jo flere, jo bedre. Et sikkerhedslys, som sættes på enten arm eller ben, er en rigtig god investering.

Fødderne

Snekæder giver sikkert fodfæste i sne, is og sjap. Hvis ikke du har snesko eller snekæder, har du måske plads til en ekstra kraftig løbesok. De må ikke klemme, for så bliver tæerne kolde. Er det rigtig vådt og sjappet, kan sko med indbygget Gore-Tex membran holde vandet ude, mens foden stadig kan ånde.

Inderst er en svedtransporterende sok i fx Coolmax polyesterfibre god. En såkaldt trailsko med stærkt profilerede såler er god på særlig glat underlag. Vigtigst er dog at skoen passer dig og til det du skal lave, så må du ændre lidt på ruten hvis der er glat eller mudret der hvor du plejer at løbe.

Hovedet

Du kan miste helt op til 50% af din kropsvarme via hovedet, så en hue eller pandebånd er et must. Hvis det er rigtig koldt og samtidigt blæser, kan du med fordel trække i en elefanthue, som kan dække hele ansigtet og samtidig beskytte mod bidende vind. Den skal frem for alt være tynd, må ikke kradse og meget gerne være med Windstopper-materiale. Vi anbefaler tynd fleece eller et polyestermateriale.

Hænderne

Kun yderst sjældent har du brug for tykke handsker eller vanter på løbeturen. Problemet med dem er, at du efter kort tid vil få varme, våde hænder, og så kan du lege handsker af/handsker på resten af vejen. Et par tynde handsker i kunstmaterialer som fx fleece er normalt nok på selv meget kolde dage.

Benene

Inderst handler det som på kroppen om kunstmaterialer, der effektivt transporterer sveden væk fra benene. Vindtæt materiale omkring underlivet og skridtet er en god idé.

Yderste lag kan være løse, vindtætte bukser eller tights, det er en smagssag. De vindtætte kan suppleres med et par tynde, svedtransporterende bukser inderst. Sværger du til tights, kan du vælge en vintermodel med et ultratyndt lag fleece på indersiden og/eller vindtæt materiale på forsiden af låret.

Sunde ambitioner for 2021? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvor ofte laver du mad fra bunden?

I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: