Mountainbiken del for del

Alle dele på en cykel er naturligvis vigtige. Her er en oversigt over de vigtigste og deres funktion.

4. oktober 2010 af I FORM

Styr og frempind

Til MTB skal styret være lige og bredere, så du har bedre kontrol over fx stejle nedkørsler. Sørg for, at frempinden har den rette længde. Spørg eventuelt om hjælp i butikken. Synes du, at du sidder for foroverbøjet, kan et bukket styr det såkaldte riserbar løse problemet.

Bremsegreb/gearvælger

Som på en racercykel sidder gearvælgeren oftest i bremsegrebet. På en MTB er systemet lidt anderledes, men lige så let og "trafiksikkert".

Gear

De 24 til 27 gear er fordelt på 8 eller 9 tandhjul bagest og tre klinger forrest.
Gearingen er lavere (lettere) end til en racer, da der kræves meget lavere gear til de stejle bakker i skoven.

Affjedring

De fleste mountainbikes er født med en fjedergaffel foran, der sikrer komfort og kontrol i terrænet. Stadig flere kører på cykler, der også er affjedret i bagenden, og derfor byder på endnu bedre køreegenskaber. Prisen er dog ikke kun den økonomiske side, men også øget vægt og vedligeholdelse.

Rammen

Til MTB foretrækkes ofte lidt mindre aluminiumsrammer, der både er stive og fleksible. Det er i øvrigt altid meget vigtigt, at stellets mål og vinkler passer perfekt til dine mål.

Hjulene

På en MTB er hjulene lidt mindre. Derved øges deres styrke, og de kan derfor bedre holde til de halsbrækkende øvelser, du kaster dig ud i på det ujævne underlag i skoven.

Saddelpind og saddel

Især til MTB er det en god idé, at du sørger for at få en sadel, der er komfortabel at sidde på og som kan absorbere de mange vibrationer, der sendes op igennem cyklen. Trænger du til ekstra komfort, kan du investere i en affjedret sadelpind.

Dæk

Til MTB er det vigtigt, at du vælger dæk, ud fra hvilket terræn du har tænkt dig at køre rundt i. På asfalt skal du bruge "slicks" næsten uden mønster, på blød skovbund, såkaldte allround dæk og i mudder nærmest traktorlignende dæk.

Kæde og krans

Systemet til MTB er det samme som til race. Du skal dog være opmærksom på, at springene mellem tandhjulene her er større og det derfor kan virke forstyrrende på dit tråd, når du skifter gear.

Krankboksen

Er på en MTB flyttet højere op end til race, så den ikke kommer i karambolage med skovens mange forhindringer.

Pedalarme/garniture/klinger

De er sådan set opbygget stort set på samme måde som på en racercykel.

Pedalerne

Til MTB er Shimano SPD, Time eller Eggbeaters det foretrukne valg blandt de garvede ryttere både på grund af kvalitet og holdbarhed.

Bremser

Hos MTB bruges i dag næsten udelukkende V-bremser eller skivebremser, der er meget kraftige. Har du først lært at bruge dem, er der intet, der kan matche dem i bremseeffekt.

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvor vil du helst tilbringe sommerferien?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: