Vinterdæk på fødderne

Våde, fedtede og glatte underlag kan være noget af en udfordring for din løbetræning, men trækker du i et par løbesko med den rigtige sål, kan du sagtens give den gas i de kolde måneder.

14. januar 2016 af I FORM-redaktionen

Når vejene bliver vinterglatte, sætter du sikkert vinterdæk på bilen, så du fortsat kan køre sikkert. Det kan være en god idé at give dine fødder samme behandling.

Ligesom vejene bliver dine løberuter glattere om vinteren, når regn, sne, frost, mudder og nedfaldne blade rotter sig sammen om at øge risikoen for at skvatte gevaldigt.

Derfor kan det i nogle tilfælde være ganske nyttigt at udskifte sommerløbeskoene med et par “vinterdæk”, der står meget bedre fast i sølet.

Det er ikke ligegyldigt, hvilke løbesko du løber i. Derfor har vi her samlet alt det, du skal vide, inden du køber løbesko.

Hvornår skal jeg vælge trailsko?

Mange almindelige løbesko kommer til kort i den glatte vinterperiode, siger Tor Fauske, ekspert i løbesko og leder af Löplabbet, en norsk/svensk kæde af specialbutikker med løbeudstyr.

Hvilken type sko du skal gå efter i stedet, afhænger af underlaget: Skal du løbe på stier med glatte, nedfaldne blade og eventuelt løs sne, vil et par trailsko ofte være det bedste valg, fordi de sikrer et godt vejgreb, råder Tor.

Skal du løbe på underlag med is på, har du to valgmuligheder. Det, der sikrer det bedste vejgreb, er ubetinget sko med pigge, men et alternativ kan være en almindelig løbesko med en rimelig blød “asfaltsål”, som også kan give et ganske udmærket vejgreb, siger eksperten.

Løber du mest på asfalt, kan dine almindelige løbesko altså sagtens være det bedste valg til vinterløb, når bare sålerne er bløde og fleksible.

Tørre fødder

På stier og blødt underlag kan det derimod være en god idé at skifte til trailsko.

En anden faktor, du bør overveje, er skoens evne til at holde dine fødder tørre.

Der findes flere forskellige metoder, der holder vandet ude af skoene, og selv om metoderne forringer skoenes evne til at ånde en smule, kan det at løbe med tørre fødder være forskellen på en god og dårlig træning, især på længere distancer, siger Tor Fauske.

Nogle sko har en membran, der holder vandet ude, hvilket er smart ved løb i sne, mudder og vandpytter.

Til gengæld holder membranen ligeledes vand inde, så vandtætte sko er ikke så gode, hvis du skal løbe i så dybe pytter, at vandet kan trænge ned i skoen oppefra.

Sådan vælger du det rigtige par vinter-løbetights

Sunde ambitioner for 2021? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: