12,6 procent ringere blev træningspræstationen, når testpersonerne skulle memorere ting samtidig

© iStock

Tøm hovedet og få det optimale ud af din træning

Det går ud over din præstation, hvis du tænker for meget over andre ting under træningen.

16. april 2018 af Jeanette Linder

Tøm hovedet, når du træner

Selvom utallige forsøg har vist, at motion styrker din hukommelse og indlæring, så gælder det tilsyneladende ikke, mens du er i gang med at svede. Faktisk er din hjerne og krop ikke så glade for at knokle samtidig, så hvis du vil have mest muligt ud af din træning, gælder det om at lægge hverdagens grublerier på hylden. 

Forskere har lavet et forsøg med en gruppe eliteroere, som i første omgang skulle træne så hårdt som muligt i en romaskine. Dernæst blev de udsat for en husketest, og til sidst skulle de multitaske ved både at huske ting og træne hårdt samtidig. 

Resultatet viste, at når roerne skulle multitaske, gik det ud over både deres fysiske og mentale formåen – men den fysiske blev værst ramt. Faktisk var faldet i træningspræstationerne i snit hele 30 procent større end faldet i huskeevnerne. Det er derfor bedst ikke at spekulere over problemer, hvis du fx vil løbe stærkt eller løfte tungt.

Kilde: Scientific Reports

Det sker der, når du multitasker til træning

  1. Ligesom ethvert andet organ i kroppen kræver hjernen næringsstoffer for at holde sig i gang. Jo hårdere hjernen arbejder, jo større behov har den for brændstof. På den måde mindskes strømmen af næringsstoffer, som normalt ville gå til musklerne.
  2. Musklerne og hjernen begynder nemlig at kæmpe om den samme begrænsede ressource – i dette tilfælde blodsukker – når du træner og tænker intensivt samtidig. Og den kamp vinder hjernen, kan forskerne konstatere.

Sunde ambitioner for 2018? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler