Kaffe og andre koffeinkilder øger din lyst til at træne igennem og får dig til at præstere bedre.
Kaffekick:

En stor kop sort mokka før træning får dig til at yde mere, fordi du ikke føler dig udmattet.

© Karen Lyager Horve

Sådan påvirker kaffe din træningslyst

Vidste du, at du kan drikke dig til større træningslyst? Koffein får hård træning til at føles lettere. Se her, hvor meget du skal have!

23. juni 2016 af Karen Lyager Horve

Så er der godt nyt til alle, der kæmper med motivationen til at få trænet: Drik godt med sort kaffe, inden du går i gang. Så vil løbepasset eller de mange gentagelser med håndvægtene føles mere ubesværede og lystbetonede, fordi kaffen blokerer for et enzym, som gør kroppen udmattet. Derfor vil du helt automatisk træne bedre - og i længere tid. Med andre ord fungerer kaffe som noget så unikt som motivations-doping - og så er det oven i købet helt lovligt. 

Når du træner, danner dine nerveceller normalt et biokemisk stof, adenosin, som gør dig træt. Men koffein blokerer for adenosin, så du ikke mærker udmattelsen og derfor får lettere ved at fortsætte træningen. I snit træner folk med koffein i blodet helt spontant i 11 pct. længere tid end dem uden koffein, viser britiske undersøgelser offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Sports Medicine.

Flere gode grunde til at snuppe en kop kaffe

Deltagerne i undersøgelsen skulle bl.a. udføre et træningspas med eller uden koffein i blodet og vurdere på en skala fra 1 til 10, hvor anstrengende de følte det. Når de havde fået koffein, ratede de træningens hårdhed til 6.1, og når de havde gennemført samme pas uden koffein, steg hårdheds-oplevelsen til 6.7. Det lyder ikke af meget, men er nok til at gøre folk mere udholdende, så de får større træningsudbytte og lyst til at træne næste gang.

3 mg koffein pr. kg. kropsvægt er en god dosis for at opnå et mærkbart træningsboost, fortæller undersøgelsens leder, professor Samuele Marcora fra University of Kent. For en kvinde på 65 kg svarer det til knap 200 mg koffein, dvs. ca. to små kopper sort, friskbrygget filterkaffe eller en stor.

 

Sådan får du 200 mg koffein

Sort filterkaffe:
2 små kopper eller 1 stor (i alt 200 ml)

Espresso (enkeltshot):
6,5-8 espressokopper ( i alt 160 ml)

Sort te:
2,5 kopper (i alt 500 ml)

Grøn te:
5 kopper (1 liter)

Coca Cola og Zero:
2 liter

Mørk chokolade                    
300 g

Red Bull, Burn Day, Burn Intense Energy, Faxe Kondi Booster, Hustler Energizer: 
2 1/2 dåse (625 ml)

Cult Cula, Cult Energi, Monster Energy:
5,3 dåser (1,33 liter)           

Kakaomælk:
10 liter 

Vil du virkelig overgå dig selv, kan du muligvis gå helt op til 7 mg pr. kg. kropsvægt, svarende til 4-5 små kopper filterkaffe, viser en ny amerikansk undersøgelse fra University of Georgia. I den præsterede forsøgspersonerne i gennemsnit 24 pct. bedre, når de havde så store mængder koffein i blodet. Den undersøgelse forkuserede dog ikke på deltagernes motivation til at træne. 

Hvis du frygter, at de store mængder kaffe vil tvinge dig at tisse undervejs i et motionsløb, så du sætter hele dit forspring over styr, kan du overveje espresso, hvor koncentrationen af koffein er højere. Cola og cacao indeholder ikke nær så meget koffein som kaffe, så det vil fylde for meget i din blære og gøre dig tung. Koncentrationen i blodet er højest i 1-1,5 timer efter, at du har drukket din koffeindrik.

Drikker du meget kaffe til hverdag, er det godt at holde pause i ugen op til, du har brug for at give den fuld skrald.

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvilket sundt råd har du sværest ved at følge?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: