Kvinde i træningstøj slapper af

Træk helst vejret med næsen. Det ilter kroppen bedst, og de små fimrehår filtrerer luften bedre. 

© iStock

Sådan forbedrer du din udholdenhed til træning

En god vejrtrækning giver langt større motorkraft til træning. Laver du denne øvelse et par gange dagligt, kan du se frem til at blive meget mere udholdende.

28. juni 2017 af Maria Albøg Jespersen

Forbedr din udholdenhed med dit åndedræt

Ved at arbejde med din vejrtrækning kan du imidlertid gøre en forskel for hele din krop: En bedre fordøjelse, et stærkere immunforsvar og et lavere blodtryk er bare nogle af de sunde fordele, der følger med et godt åndedræt, men også sindet får det bedre, når du fokuserer på at trække vejret mere optimalt. Kort sagt: Jo bedre du er til at ilte cellerne i din krop, desto bedre forhold har samtlige funktioner i kroppen.

Derfor skal du gøre det

Alle, som dyrker konditionskrævende træning, fx løb, cykling eller svømning, kan forbedre deres præstationer ved at øve sig i at bruge åndedrættet mere optimalt. Laver du øvelsen i ca. 2 min. et par gange om dagen, træner du dit åndedrætsmønster i at blive langsommere og din lungekapacitet større. Med tiden vil det automatisk give dig større ydeevne, så du bliver mere udholdende til træning.

Sådan gør du

Du kan både ligge, sidde eller stå. Det vigtigste er, at du slapper helt af i skuldre og brystkasse uden at falde sammen, så maven har de bedste betingelser for at udvide sig. Begynd med at puste luft ud, mens du laver en “ahh"-lyd, indtil du ikke har mere luft tilbage. Hold en kort pause, og lad dernæst luften sive så langsomt og lydløst ind gennem næsen som muligt. Fortsæt på denne måde i ca. 2 min.

Sådan bruger du din vejrtrækning aktivt til træning

  • Ud over at lave øvelsen jævnligt kan du med fordel trække vejret med næsen, mens du træner. Det dæmper ophobningen af mælkesyre i blodet.

  • Du kan også koble dit åndedræt til dine gåture eller løb, så du tager flere skridt på udåndingen end på indåndingen. Det giver en bedre udnyttelse af ilten.

  • Vejrtrækningen skal kunne mærkes helt ned i maven, i siderne og bagtil, selvom du bliver forpustet.

Sunde ambitioner for 2018? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler