Løbeturen går lige i knoglerne

Så er der endnu en god grund til at snøre løbeskoene og få masser af kilometer i benene.

17. juli 2015 af I FORM

Canadiske forskere har nemlig dokumenteret, at store mængder løbetræning over en årrække styrker dele af knoglerne markant. Denne styrkende effekt, der kan være med til at forebygge knogleskørhed, er mest udpræget i benene og hofterne, hvor knoglerne billedligt talt "stampes sammen" under løbet og dermed bliver tætte og stærke.

Andre dele af skelettet lader til gengæld ikke til at blive styrket af løbetræningen. Således kunne forskerne ikke måle nogen forskel i lændehvirvlernes styrke blandt løbere og ikke-løbere.

1. De gentagne stød fra løbeskridtene "stamper løs" på knoglestrukturen ...


2. ... så den bliver mere tæt og dermed robust. Samtidig vokser knoglen i volumen, da belastningen sætter vækstsignaler i gang, så ud over at blive fastere bliver knoglen også større.

Vejen til øget knoglestyrke

Løb, hop og spring er ikke nogen mirakelkur, der styrker knoglerne på rekordtid. Men efter nogle måneder kan du forvente målbare resultater, hvis du går fra en forholdsvis inaktiv livsstil til fx at løbe tre gange om ugen. Rigtig godt bliver det, hvis du også på hviledagene sørger for at stimulere knoglerne, fx ved at gå nogle raske ture eller dyrke styrketræning med tunge vægte i fitnesscenteret.

Sunde ambitioner for 2018? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler