Kvinde løfter vægtstang

Kom så! Jeg kan fa….. godt løfte den! Du kan bande dig til ekstra styrke, viser et forsøg.

© iStock

Den er god nok! Du kan bande dig stærkere

Et godt bandeord kan hjælpe dig til at give den en ekstra tand i fitnesscenteret, viser forskning.

4. juni 2017 af Jeanette Linder

Det lyder måske ikke så pænt, hvis du står nede i træningscenteret og spyr eder og forbandelser ud, mens du okser løs med en vægtstang. Men nu har du verdens bedste undskyldning for at få lov at give den gas med bandeordene. Det viser sig nemlig, at du faktisk kan bande dig stærkere.

Det var satans, tænker du nok, men den er god nok! Og det gælder endda både, når du giver den gas på en cardiomaskine og med de tunge vægte.

I et forsøg blev deltagerne enten sat til at køre på en kondicykel ved maksimal intensitet i 30 sekunder eller udføre en simpel styrketest. Deres præstation blev målt ad to forskellige omgange: En, hvor de skulle gentage et valgfrit bandeord under testen, og en, hvor de blot skulle gentage et neutralt ord.

Bandeordene viste sig at give pote både på cyklen og i styrketesten. Deltagerne trådte med næsten tre procent større kraft i pedalerne, når de bandede i forhold til, når de ikke gjorde, og desuden kunne de løfte 2,1 kilo mere i gennemsnit.

For at finde det helt rette bandeord, som lå naturligt i munden, skulle deltagerne tænke på det ord, de ville bruge, hvis de bankede hovedet ind i noget. Det skulle de så gentage igen og igen i samme toneleje – uden at råbe – mens de gav den fuld gas i kort tid. Ifølge forskerne har bandeordene netop bedst effekt i kort tid ad gangen, fx i slutspurten af et løb eller når du skal løfte en ekstra tung vægt.

Kilde: British Psychological Society

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvor gør du størst indsats for klimaet?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: