Kvinde der laver squat

Derfor stopper spejlet ikke denne squat-fejl

Spejlet afslører, om du udfører dine styrketræning korrekt. Alligevel begår mange denne fejl, når de laver squat.

23. februar 2016 af Jesper Larsen / Aktiv Træning

Når du laver squats foran spejlet i fitnesscentret, så er det sikkert ikke, fordi du godt kan lide at se på dig selv. Okay, måske er det også lidt derfor – men de fleste af os gør det primært, fordi vi tror, det hjælper os til at lave øvelsen med den rette teknik.

Men det er ikke nødvendigvis tilfældet, hævder amerikanske forskere, der har undersøgt sagen. Nærmere bestemt satte de sig for at undersøge, om brugen af spejlet afhjælper, at man lægger mere vægt på det ene ben end det andet, når man squatter. Fordi man som regel er lidt stærkere i den ene side, kan man nemt komme til at lave denne ulige fordeling af belastningen. Og det er et problem, når man gerne vil træne begge ben ligeligt.

Forskerne fra Rehabilitation Institute of Chicago fulgte fem mænd og fem kvinder gennem en serie af squats med forskellige ben-positioner både med og uden spejl. Målingerne viste ingen signifikant forskel – altså fordelte deltagerne ikke vægten mere ligeligt på begge ben, når de brugte spejlet. Forsøget kiggede dog kun på dette ene tekniske aspekt af squat-øvelsen, så det er for tidligt at dømme spejlet ude som hjælpetræner. Spejlet kan måske afsløre andre af de tekniske fejl, vi begår under øvelsen, og dermed være med til at mindske risikoen for skader.

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvad hjælper dig til at slappe af i en travl hverdag?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: