Læs også

Proteinbar

Kan jeg spise mig hurtig?

17. marts 2011 af I FORM

Spørgsmål

Jeg løber ikke så hurtigt, som jeg gerne ville. Hvor meget bedre bliver jeg, hvis jeg følger jeres kostråd?


Svar

Lad mig begynde med at slå fast, at det er vigtigt, du træner optimalt, hvis du vil nå dine mål om hurtige løbetider.

Selv de bedste kostvaner kan ikke kompensere for manglende træning, så masser af timer i løbeskoene er den vigtigste vej for dig.

For mange kilo gør dig langsom

Men dårlige kostvaner kan sagtens bremse din udvikling, så det er stadig ekstremt vigtigt, at du har maden på plads, hvis du vil præstere optimalt. Udbyttet for en løber er masser af energi, essentielle mikronæringsstoffer og en løbevenlig kropsvægt.

Du løber 2-3 sekunder hurtigere pr. km for hvert kilo fedt, du taber (indtil du bliver for tynd, vel at mærke). Har du 5 kg at tabe, kan du høvle et par minutter af din 10-km-tid.

De rigtige næringsstoffer

For at få de rigtige næringsstoffer skal du spise sundt og varieret. Det er umuligt at sætte tal på den tidsmæssige gevinst, du får herved, men det er afgørende for din ydeevne, at du får rigeligt med jern, C-vitamin, magnesium og kalium. Disse næringsstoffer påvirker kroppens evne til at arbejde hårdt. Uanset om du træner lige så hårdt som en verdensmester, kan kroppen ikke udvikle de ekstra blodlegemer, der gør dig til en bedre løber, hvis du mangler jern. På samme måde vil en stribe andre stoffer gøre dig bedre, hvis du får nok.

En sund løbekost

En sund løberkost består af:

  • Et kilo frugt og grønt om dagen
  • Magert kød
  • Masser af fisk
  • Sunde fedtstoffer
  • Fuldkornsprodukter
  • 1,5-2 liter vand – eller mere, hvis du sveder meget.


Du opnår en ekstra gevinst ved at spise et større måltid mad med sund energi 1-2 timer før træning, få kulhydrat på de lange ture og endelig et restitutionsmåltid efter hårde træninger.

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: