Klar til maraton - otte træningstips

Træner du til dit første maratonløb? Her får du otte træningstips, der giver dig de bedste forudsætninger for at lykkes.

8. april 2010 af I FORM

  1. Maraton kræver lang forberedelse. Er du helt uvant med at løbe, er det vigtigt at du sætter dig et realistisk mål. Seks måneders konsekvent træning er et absolut minimum for at træne sig op til at gennemføre en maraton i fin stil.

  2. Undgå overtræning. Mange motionister er udmattede, når de står på startlinien til deres første maraton: de har trænet alt for hårdt i ugerne op til løbet. Sørg for at trappe ned i tide, og husk at holde hviledage med jævne mellemrum - ikke kun når du er udbrændt.

  3. Væn dig til maratontempoet. En del af din træning skal foregå i det tempo, du regner med at løbe maratonen i. På den måde kan kroppen vænne sig til rytmen. Husk at sætte dig et realistisk mål for maratonløbet - utopiske drømme vil kun resultere i skuffelse.

  4. Lyt til kroppens signaler. Længerevarende ømhed eller skarp smerte er tegn på, at der er noget galt. Lad være med at prøve at træne smerten væk, men trap i stedet træningen ned og find ud af, hvad der er galt.


  5. Træn så ofte som muligt på bløde underlag som grusveje, græs og skovstier. Hårde underlag belaster led og sener.

  6. Varier træningen. Kroppen skal stresses for at styrkes, og derfor er det vigtigt, at du udsætter den for skiftende belastninger.

  7. Væn dig til at drikke, mens du løber. Prøv også at spise under nogle af de længere træningsture. På den måde undgår du ubehagelige overraskelser under selve maratonløbet.

  8. Løb lange ture. Distancetræning er det vigtigste element i maratonforberedelsen. Som grundregel bør du løbe mindst fire ture, der varer to til tre timer, inden du skal løbe selve maratonløbet. Det sidste lange løb bør finde sted allersenest fjorten før maratonen.

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: