Må jeg løbe efter 12 timers pause?

14. oktober 2010 af I FORM-redaktionen

Spørgsmål Er det skadeligt at løbe en tur om aftenen og igen om morgenen dagen efter?

Svar

Hvis du er i nogenlunde god form, kan du sagtens løbe to ture relativt tæt på hinanden. Men du skal sørge for, at turene er ret forskellige, så de ikke er lige hårde for kroppen.

Løber du fx hårde intervaller både om aftenen og igen om morgenen, vil risikoen for skader være stor, for så når musklerne ikke at restituere tilstrækkeligt på den korte tid. Vælger du i stedet at løbe den ene tur som et let træningspas, hvor du belaster dig langt under, hvad kroppen kan tåle, er der ingen problemer.

Princippet med at veksle mellem hårde ture og lette restitutionsfremmende træningspas er meget brugt af eliteløbere. For dem er formålet primært at få nogle kilometer i benene og forkorte restitutionstiden, mens motivet for mange motionsløbere kan være at få lidt mere frisk luft eller forbrænde ekstra mange kalorier.

Er aftenturen let, vil du være helt frisk i benene til at klø på igen næste morgen med en hårdere løbetur, og er det omvendt aftenturen, der er hård, så vil en ganske let morgentur rent faktisk hjælpe lidt af stivheden ud af benene og dermed fremme restitutionen og din form.

Så hvis du er i fin form og helt uden skader, kan du uden problemer løbe igen efter en god nats søvn, hvor kroppen har restitueret. Er din løbeform ikke helt så skarp endnu, vil du skåne din krop mest ved at erstatte den rolige løbetur med en rask spadseretur eller en hviledag.

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvilket sundt råd har du sværest ved at følge?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: