Pulsen op og vægten ned

Crosstrainerne hører efterhånden til de mest populære kredsløbsmaskiner i fitnessjunglen og med god grund. Den er en hybrid af et løbebånd, en kondicykel og en stepmaskine.

3. november 2011 af I FORM-redaktionen

Crosstraineren har udstyr til at belaste armene, så overkroppen kommer i sving under træningen, og så ryggen bruges korrekt. Crosstraineren giver mulighed for rigtig god konditionstræning, fordi samtlige af kroppens muskler er i aktivitet – så ud over det høje kalorieforbrug bliver hele kroppen motioneret og får form og figur.

Når både arme og ben bliver belastet, stiger energiforbruget, ligesom træningen af mave- og ygmuskler er større end ved aktiviteter, hvor det primært er benene, der arbejder. Maskinen er også optimal for dig, der har skader at tage hensyn til; crosstraining giver ingen lodrette stød op gennem leddene, fordi fødderne er i kontakt med pedalerne hele tiden.

Er du løber, kan crosstraineren bruges som supplement til løbetræningen, da den fremmer løbebevægelsen uden at belaste sener og led i samme grad som løb. Bevægelsen minder mest af alt om langrendsløb, men i modsætning til langrend kører benene i en elliptisk bevægebane, derfor kaldes maskinen også for en elliptical trainer.

En crosstrainer er typisk udstyret med de bevægelige arme samt et fast greb i midten. På den måde kan man veksle mellem at have armene med i træningen eller kun fokusere på benene. Varier din træning I modsætning til træning udendørs giver crosstraineren dig mulighed for selv at bestemme, hvornår der kommer bakker. Modstanden i tråd og håndtag kan reguleres, så du konstant kan træne ved den intensitet, som du ønsker. Og du kan let lave intervaltræning, som er den hurtigste måde at komme i form på og forbruge en masse kalorier.

Som udgangspunkt har alle moderne crosstrainere indbyggede computere, der måler tid, distance, pedalomdrejninger (skridt) og kalorieforbrug. Du kan lave dit eget træningsprogram, eller du kan følge et af de ganske glimrende forprogrammerede træningsprogrammer, som de fleste crosstrainere har indlagt. Eller du kan indtaste din ønskede pulszone, hvorefter programmet styres efter pulsen. Dette betyder, at du har en “personlig træner” til at guide og presse dig undervejs.

Har du ydet nok?

Crosstrainerens kalorietæller bygger på producentens definition af et gennemsnitsmenneske og giver ikke noget sandt billede af dit faktiske kalorieforbrug. Oftest er det alt for optimistisk. Brug tallet til at sammenligne fra gang til gang og se, om du har brugt mere eller mindre energi.

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvilket sundt råd har du sværest ved at følge?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: