Racercyklen del for del

Alle dele på en cykel er naturligvis vigtige. Her er en oversigt over, hvad de mest vigtige hedder, og hvad deres funktion er.

3. juni 2014 af I FORM-redaktionen

Styr og frempind

Styret skal på en racer være af gedebukketypen, så du har flest mulige hvilepunkter. Frempinden sørger for forbindelse mellem styr og forgaffel/hjul, og dens længde kan variere, så din kørestilling bliver optimal.

Bremsegreb/gearvælger

På næsten alle moderne racercykler sidder gearvælgeren i selve bremsegrebet. Derved kan du helt ubesværet skifte gear uden at flytte hænderne fra styret.

Gear

Gearets opgave er, ud over at skifte gear, hele tiden at holde kæden stram. Typisk har en racer 16 til 30 gear fordelt på 8 til 10 tandhjul bagest og to til tre klinger forrest. Gearingen er høj, da bakkerne på vejen sjældent er så voldsomme som i en skov til MTB.

Rammen

Er cyklens sjæl. Den skal både være stiv og eftergivende. En stærk stiv aluminiums foretrækkes af de fleste til race, mens de mere komfortsøgende vælger stål eller titaniumsrammer. Samtidig er carbonrammer ved at blive ganske udbredte.

Hjulene

Bør både være stærke og fjedrende, så de er behagelige og kontante at køre på.

Saddelpind og saddel

En saddel skal ikke kun være ankerpunkt for bagdelen, men også være let absorberende, så ujævnheder i vejen ikke føles så hårde. Sadlen skal passe præcis til dig.

Dæk

Valg af dæk er individuelt. Men både til MTB og racer er kevlar-forstærkede typer gode og har langt færre punkteringer end almindelige dæk.

Kæde og krans

Kæden sørger for, at energien fra pedalerne kommer ned til baghjulet via kransen (de små tandhjul på baghjulet). Afstanden mellem tandhjulene er mindre end på en MTB, så du kan køre i et konstant tempo.

Krankboksen

Sidder lavt over jorden og kan betragtes som cyklens maskinrum. Den holder pedalarmene på plads og består af en stærk gennemgående aksel, der kører i et lukket leje.

Pedalarme/garniture/klinger

For både racer og MTB gælder det, at pedalarmens højre side har en såkaldt garniture, hvor klingerne til kæden er fastmonteret.

Pedalerne

Her bør du vælge den type, du føler dig mest sikker ved. Profferne vælger oftest Look eller Time.

Bremser

På en racercykel bruges næsten udelukkende sidetræksbremser. Kablet sidder i siden af bremsen.

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvilket sundt råd har du sværest ved at følge?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: