Kvinde sveder på løbebånd

Det er ikke dit køn, der har betydning for, om du sveder meget, viser ny forskning.

© iStock

Mytedræber: Kvinder sveder lige så meget som mænd

Tror du, at du sveder mindre, fordi du er kvinde, kan du godt tro om igen. Det er nemlig ikke dit køn, der afgør, hvor meget du sveder, viser nyt studie.

7. marts 2017 af Maria Albøg Jespersen

Selv om sved er en helt naturlig måde for kroppen at køle sig selv ned på, er det formentlig de færreste kvinder, der hævder at svede mere end mænd.

Er du også af den overbevisning, at mænd sveder mere end kvinder, tager du imidlertid fejl. Hvor meget du sveder hænger nemlig ikke sammen med, hvilket køn du har, men derimod størrelsen på din krop.

Det er i hvert fald konklusionen i et nyt studie fra the University of Wollongong i Australien, som for nyligt er blevet publiceret i tidsskriftet Experimental Physiology.

I undersøgelsen blev 60 testpersoner, heraf 36 mænd og 24 kvinder, med forskellige kropstyper bedt om at udføre de samme fysiske aktiviteter i 28 graders varme og med en luftfugtighed på 36 pct. 

Afhænger af flere ting

Når kroppen prøver at køle sig selv ned, kan den både gøre det ved at udskille sved og ved at øge kroppens blodgennemstrømning. Af samme grund fik testpersonerne målt begge dele. 

Undersøgelsens resultater viste, at de kraftige testpersoner svedte mere end de slanke. De slanke havde til gengæld en højere blodgennemstrømning sammenlignet med de kraftige. Kort sagt: Jo større overfladeareal testpersonerne havde, jo mere svedte de.

Forskningen udelukker derfor ikke, at mænd godt kan svede mere end kvinder ved den samme mængde træning. Hvor meget et menneske generelt sveder afhænger desuden af kondition, beklædning, antallet af svedkirtler og temperaturen i lokalet.

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvor gør du størst indsats for klimaet?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: