Find den bedste kost til din graviditet for hvert trimerster

8 kosttips til en voksende mave

Du er, hvad du spiser, også som gravid. Se hvilken kost du skal spise, hvis du har en voksende mave.

20. april 2015 af Marie Steenberger

8 kosttips til en sundere graviditet


Kulhydrat: Glem stenalderkosten

Stenalderkost er no-go, når du er gravid. Du har brug for energien fra sunde kulhydrater fra fuldkorn, frugt og grønt. Hvis du sparer for meget på kulhydraterne, risikerer du, at både du og dit barn tager for lidt på.

Kalcium: Byg barnets knogler op

Kalk opbygger knoglerne og mindsker også risikoen for svangerskabsforgiftning. Som gravid skal du have mellem 500 og 900 mg kalcium om dagen. Du får kalk fra mælk, grønne grønsager, nødder og fuldkorn.

Fedt: Omega-3 giver kloge babyer

Du har brug for al slags fedt, når du er gravid, men du har ekstra gavn af omega-3-fedtsyrer. De har stor betydning for udviklingen af barnets hjerne. Fed fisk som laks, sild og makrel er gode kilder. Det samme er rapsolie, hørfrø og valnødder.

Protein: En sund vægt kræver 60 g

Du skal have ca. 60 g protein om dagen. De er med til at give dit barn en sund fødselsvægt og er vigtige for hår, muskler, negle, hud og organer. Æg, fisk, kød, mejeriprodukter, ærter, linser, bønner og nødder er gode kilder.

Folsyre: Spis tilskud og spidskål

B-vitaminet folsyre er vitalt for barnet. Mangel kan føre til neuralrørsdefekt. Et tilskud med 400 mg folsyre før og under graviditeten er anbefalet. Spidskål, grønne salater og spinat kan du supplere med.

D-vitamin: Hjælper mod astma

Tilskud af D-vitamin til gravide reducerer ifølge nyere undersøgelser risikoen for, at barnet udvikler sklerose senere i livet. D-vitamin menes også at kunne dæmpe astmasymptomer. D-vitamin udvikles primært i huden, når sommersolen skinner. Findes også i fx æg.

Jern: Til den lille vampyr i maven

Gravide kroppe danner ekstra blod for at klare belastningen – du har ca. 40-50 pct. ekstra fra uge 28. Det kræver jern til de røde blodlegemer. De fleste har brug for et tilskud, men jern findes fx også i kød, skaldyr, nødder, bønner og linser.

Jod: Gør barnet lærenemt

For lidt jod kan skade barnets evner til at lære senere i livet. Gravide har brug for ca. 250 mg pr. dag, men får i snit kun ca. 80 mg med kosten. Din vitaminpille skal derfor sikre dig ca. 150 mg jod. Sats også på mælk, fisk og skaldyr.

Sunde ambitioner for 2021? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvad er din vigtigste grund til at træne?

I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: