Sådan skal du spise når du i er 1. trimester

Sådan virker vores fertilitetstest

Vores test "hvor store er dine chancer for at blive gravid" kan give dig et fingerpeg om hvordan det står til med din fertilitet, men husk at resultatet er vejledende. Her kan du læse mere om baggrunden for testen.

2. oktober 2015

Vores fertilitetstest består af 10 spørgsmål, alle med udgangspunkt i faktorer der kan spille en rolle for din fertilitet.
Husk at testen kun kan give et fingerpeg om dine chancer for at blive gravid, og derfor kun kan bruges vejledende.

Hvis du allerede har problemer med fertiliteten eller ikke er i den fertile alder, vil testen ikke være relevant.

Du kan tage fertilitets-testen her.


Alder har betydning. En kvindes mest fertile alder er i starten af 20’ erne. Efter 25-åsalderen begynder fertiliteten langsomt at falde. Statistisk set sker det største fald i fertiliteten, når kvinden bliver 35. En 40-årig kvinde vil gennemsnitligt set være ¼ så fertil som en 25-årig.

Menstruationscyklussens længde og regelmæssighed siger noget om kvindens fertilitet. En uregelmæssig menstruation behøver i sig selv ikke betyde, at man er mindre fertil – det kan bare være sværere at beregne, præcis hvornår, ægløsningen finder sted. Imidlertid kan en uregelmæssig cyklus være tegn på manglende ægløsning, for eksempel på grund af PCOS.

Tidligere graviditet er et godt tegn. Hvis man tidligere har været gravid, har man formodentlig gode chancer for at opnå ny graviditet. Din krop har bevist sin fertilitet - at den er i stand til at foretage en undfangelse, som er helt afgørende for, at en graviditet kan blive til et barn.

Kønssygdomme kan påvirke livmoder og æggeledere. Kønssygdomme, for eksempel clamydia, og underlivsbetændelser kan føre til lukkede æggeledere – eller æggeledere med nedsat passage. Det kan gøre det svært at blive gravid, da ægget enten ikke kan trænge igennem æggelederen eller opfanges af æggelederen. På samme måde kan en lukket eller nedsat passage, gøre det svært for sædcellerne at trænge igennem æggelederen. Resultatet er, at æg og sædcelle aldrig mødes.

Andre gynækologiske sygdomme

Fibromer eller endometriose kan også føre til nedsat passage eller tillukkede æggeledere. Selvom man har lukkede æggeledere, kan en graviditet godt opnås gennem reagensglasbehandling (IVF). PCOS står for PolyCystisk Ovarie Syndrom. Det er en hormonel forstyrrelse, hvor kroppen danner for mange ægblærer i æggestokkene. PCOS fører ofte til uregelmæssig menstruation med lange intervaller mellem hver menstruation, mere end 35 dages cyklus, og manglende ægløsning.

Rygning kan nedsætte fertiliteten ret markant. Risikoen for infertilitet er fordoblet, hvis man ryger. Hvis du gerne vil være gravid, bør du derfor lægge dem helt på hylden.

Vægten påvirker kvindens hormonsystem, som er afgørende for, om man kan blive gravid. Undervægt og svær overvægt kan gøre det sværere at blive gravid, fordi det kan påvirke hormonbalance, menstruationscyklus og ægløsning. Overvægt kan desuden medføre sukkersyge under graviditeten, hvilket er til fare for både mor og barn. Selvom du i en periode har været under- eller overvægtig, betyder det ikke, at du har mindre chance for at blive gravid, såfremt du nu har opnået en vægt, der er indenfor normalområdet. En stabil vægt ser ud til at fremme fertiliteten. En indikator på vægten er din krops vægt i forhold til din højde, BMI, BodyMassIndex, som beregnes på følgende måde: Vægt (kg) /(højde (m) x højde (m).

Alkohol kan have betydning for fertiliteten, fordi det kan påvirke hormonsystemet. Et stort alkoholindtag er i sig selv skadeligt for kroppen, og skulle du være blevet gravid, er et foster særlig følsomt overfor alkoholpåvirkning. Der er al mulig god grund til at skære ned på procenterne – også for den kommende far: Alkohol påvirker nemlig også hans fertilitet.

Motion – det tveæggede sværd!

Motion er godt, men når det kommer til fertilitet, skal du hverken motionere for lidt eller for meget. En aktiv livsstil øger din fertilitet, så kom op af sofaen, tag cyklen på arbejde og trappen op til 5. sal. Hård motion nedsætter din fertilitet, særlig hård motion gennem længere tid kan påvirke din ægløsning. Kroppen skal bruge energi på at være reproduktiv og lave en baby, så sæt den hårde motion på stand by og træn med mindre intensitet.

Kosten kan øge din fertilitet. Du bliver, hvad du spiser, så spis fertilt: Det betyder spis varieret, spis økologiske råvarer, dyrket uden pesticider eller hormonforstyrrende stoffer, spis sunde fedtstoffer, mange grøntsager og fuldkorn.
Særligt kvinder, der lider af hormonforstyrrelsen PCOS (polycystisk ovariesyndrom), kan øge fertiliteten ved at udelade hurtige sukkerstoffer fra kosten, fordi sygdommen er meget påvirket af insulinniveauet i kroppen. PCOS medfører, at man danner for mange follikler i æggestokkene, har uregelmæssige blødninger og derfor kan få problemer med fertiliteten. Det vil sige: Spis groft, grønt og husk både proteiner og de sunde og nærende fedtstoffer. Retningslinier alle kan følge for at øge fertiliteten.

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvor gør du størst indsats for klimaet?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: