Kvinde løber i skov med rygsæk på.

Den sødeste baby i verden er ikke det eneste, du får ud af din graviditet. Når du får din krop tilbage, kan du opnå resultater, du ikke har opnået før.

© iStock

Så effektiv er en graviditet for din træning

Når din krop gør plads til baby, skaber den også alle muligheder for en bedre præstation i træningsskoene efter fødslen.

20. juli 2016 af Sara Mahler

Det er nærliggende at tro det modsatte – men en graviditet kan få dig i bedre form, end du var, inden du blev gravid. De fysiologiske ændringer, der sker i kroppen, når baby bliver bagt, kan du udnytte til at træne endnu bedre.

Ny forskning fra Norge viser, at både de kvinder, der træner på motionsplan, og dem, der træner på eliteplan, får en stigning i blodvolumen, altså den mængde blod de har i kroppen, på 50 procent, mens de er gravide. Det får den mængde blod, der bliver pumpet ud i kroppen med hvert slag til at stige med 10 pct. – alt sammen noget, der giver dig mere at arbejde med, når du træner.

De mest hardcore udholdenhedsatleter oplever desuden en forbedring på 5-10 pct. i deres iltoptagelse, som er direkte forbundet til konditallet. Jo bedre iltoptagelse, jo bedre kondital – og form.

LÆS OGSÅ: Beregn nemt dit kondital HER

Udnyt træningsvinduet

Forbedringen af kredsløbet sker allerede efter uge fem af graviditeten, og det sker, så kvindens krop kan klare at bære på mere vægt og væv end normalt, og så både hun og barnet både får ilt og næring nok.

– Kvinden få en kapacitet, som hun ellers ikke ville have, fortæller professor Kari Bø fra Norges Idrettshøgskole, der står bag forskningen, til den norske avis Dagens Næringsliv.

Hun understreger, at man selvfølgelig skal udnytte ”vinduet” og få trænet under og efter graviditeten – især hvis man vil se resultater på konkurrenceplan.

Resultaterne er foreløbige, men ifølge Kari Bø er der stærke indikationer på, at en graviditet kan booste din præstation.

Det danske bevis

Den danske hækkeløber Sara Slott Petersen på 29 år har aldrig været bedre. Hun er et levende bevis på, at den foreløbige forskning har fat i noget. Hun har netop vundet guld ved EM i atletik som den første danske kvinde nogensinde, hun har sat personlige rekorder, er kravlet op af verdensranglisten i en grad, så det er kommet bag på hende selv, hun er klar til OL i Rio – og så er hun mor til en snart 3-årig dreng.

Hun siger selv, at det har sat tingene i perspektiv for hende at blive mor.

- Tidligere kunne hele ens dag være ødelagt, hvis eksempelvis en træning ikke lige var gået så godt. Men hvis jeg har haft en dårlig træning nu og kommer hjem, så er min dreng stadig glad for at se sin mor. Han er ligeglad, om jeg løber hurtigt eller langsomt. Det er med til at lukke de dårlige træninger ned mentalt, så man er klar til næste gang, man skal træne, har hun sagt til DR Sporten.

Hækkeløber Sara Slott Petersen snører sko på træningsbanen.

Den danske hækkeløber Sara Slott Pedersen er i sit livs form, her små tre år efter hun blev mor.

© Das Büro for Danmarks Idrætsforbund og Team Danmark

Sunde ambitioner for 2021? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvad er din vigtigste grund til at træne?

I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: