Langt hovedparten af studier omhandlende motion og graviditet viser, at fysisk aktivitet (af forskellig intensitet) har en positiv effekt på graviditeten. Studierne finder også nedsat risiko for graviditetssukkersyge, svangerskabsforgiftning, lænde- og rygproblemer. Derudover er et bedre humør også at finde på listen over positive effekter af motionen.
Lavere risiko for at føde for tidligt
Et dansk studie har undersøgt sammenhængen mellem motionsvaner og risikoen for at føde for tidligt hos raske gravide kvinder.
Studiet konkluderede at gravide kvinder, der dyrker moderat til hård fysisk aktivitet mere end 3 timer ugentligt, havde en nedsat risiko for at føde for tidligt, i forhold til kvinder, der er mere stillesiddende.
Lidt er bedre end ingenting
Resultaterne tyder på, at selv lettere fysisk aktivitet giver nedsat risiko for at føde for tidligt. Med andre ord; lidt motion er absolut bedre end ingen motion.
De motionsformer de medvirkende kvinder dyrkede var bl.a. løb (dog en mindre andel), badminton, tennis, svømning og hårdt havearbejde.
Dyrk ikke voldsom motion
Man skal dog vælge den rigtige motion. Et andet dansk studie viser nemlig, at visse former for voldsom og belastende fysisk aktivitet i første del af graviditeten, kan give let øget risiko for abort i de første 18 uger. Den voldsomme motion var blandt andet kontaktsport som fx boldspil og løb.
Anbefalinger
Anbefalingerne på området graviditet og fysisk aktivitet ligger på Sundhedsstyrelsens hjemmeside, og dem bør man holde sig til.
Her er budskabet klart: Gravide bør være aktive mindst 30 minutter af moderat intensitet om dagen. Moderat intensitet defineres bl.a. som 64-74 % af makspuls.
Se anbefalingerne.
Kilde: bl.a. Hanne K. Hegaard, Mia Madsen