Træn dig fra stress

Disse øvelser er til dig, som måske trænger til et lille ophold ved overfladen, inden du dykker ned i opgaverne igen. Øvelserne er lavet, så du kan udføre dem der, hvor stresset som regel opstår, på dit arbejde.

16. marts 2009 af I FORM

Inden du lader arbejdet stresse dig til at dunke hovedet hårdt ned i bordpladen, skulle du måske overveje at bruge frustrationerne på en mere konstruktiv måde. Du kan nemlig træne dig af med den værste stress.

1. Antistresstræning: Det hurtige pusterum

Du er kørt sur i dagens opgave. Stop, lad være med at bruge mere energi, det nytter alligevel ikke. Rejs dig i stedet fra din stol og gå ud af lokalet, allerhelst helt ud af bygningen.

Øvelse nr. 1.a
Du strækker armene op i luften i et V, tager en dyb indånding, strækker dig og puster til sidst ud.

Øvelse nr. 1.b
Du sunder dig lidt og begynder så at hoppe let på stedet, for derefter at hoppe på et ben fra side til side fremefter (skøjteløb). Du skal fokusere og koncentrere dig fuldstændig om øvelserne.

2. Antistresstræning: Alternativt bordarbejde

Du rejser dig fra din stol og går om til enden af skrivebordet, som du vender ryggen til. Du støtter nu med hænderne i bordkanten med fingrene fremefter.

Øvelse nr. 2a
Du går et eller to skridt frem på fødderne, hvorefter du sænker kroppen ned. Du presser dig herefter op igen. Du fortsætter med øvelsen, indtil du ikke kan mere. Du skal udmattes helt, så pulsen stiger, og du får mulighed for at trække vejret dybt.

Øvelse nr. 2b

Nu løfter du armene godt op over hovedet, bøjer i den ene albue og trækker den bøjede arm roligt og forsigtigt ind bag hovedet. Derefter skifter du til modsatte arm. Strækket påvirker triceps (bagsiden af armen) og holdes cirka 25 sekunder.

Du har nu fået pulsen op, mulighed for at trække vejret og stramme kogekonearmene op.

3. Antistresstræning: Stræk fra kontorstolen

Du er blevet træt og kan ikke rigtig overskue tingene. Du er måske til og med så træt, at du ikke engang orker at udføre noget fysisk arbejde.

Øvelse nr. 3.a

Du sætter dig helt tilbage på din stol og retter op i kroppen (ret ryg, brystet frem). Du tager nu fat med den ene hånd under stolesædet, armen er lige ned langs kroppen. Herefter læner du dig til modsatte side så langt som muligt. Hovedet lænes også direkte til siden. Du vil kunne mærke et stræk oppe ved hals og nakke samt ved skulderen.Du skal hele tiden sørge for, at du læner dig direkte til siden. Herefter gentager du strækket til modsatte side. Strækket holdes cirka 25 sekunder.

Øvelse nr. 3.b

Du rejser dig nu op fra stolen og kører hovedet forsigtigt lidt rundt. Nu læner du dig forover med strakte ben og prøver at røre gulvet med hænderne, ryggen holdes ret. Strækket påvirker bagsiden af lårene og holdes cirka 25 sekunder. Det er ikke sikkert, du når så langt ned, så efter strækket udfører du samme øvelse, men uden at holde ryggen ret. Denne position skal du ikke holde for længe, men kun så lang tid, at du føler en lettelse over lænden. Herefter ruller du overkroppen op, stopper cirka halvvejs og holder fast med hænderne på bagsiden af lårene lige over knæene. Herfra skyder du ryg og ruller hele vejen op.

Øvelse nr. 3.c
Du går nu fra dit skrivebord til et sted, hvor du kan få noget vand at drikke. Du tager minimum to glas vand, trækker vejret dybt og går så tilbage til dagens arbejde.

4. Antistresstræning: Afstressende teamwork

Du arbejder med en kollega på et projekt, som egentlig kræver mindst én person mere at gennemføre. Et problem har optaget jer længe, og I trænger til en pause.

Øvelse nr. 4.a
I pausen laver I følgende: Stå og lad armene hænge lige ned, ret ryggen og skyd brystet frem. I begynder nu at trække skuldrene frem og tilbage i rolige bevægelser. Så løfter I skuldrene op og ned i samme rolige tempo. Sørg for, at I kommer helt ud i yderstillinger i hver retning. Nu kombineres øvelserne: Skuldrene tilbage, løft op, træk frem, og sænk igen. Gentag så i modsatte retning.

Øvelse nr. 4.b

Når I er færdige med skuldertræningen, sætter den ene sig på en stol. Kollegaen tager nu fat i den øvre del af nakken og begynder at massere lige så forsigtigt. Under massagen skal massøren hele tiden lytte til sin kollega. Skal det være hårdere, blødere, længere nede/oppe og så videre. Efter fem minutter bytter I.

Øvelse nr. 4.c
Til sidst smiler du over hele hovedet for derefter at vende tilbage til dagens opgave og løse den. Pausen har måske allerede givet dig ny energi og inspiration.

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvor gør du størst indsats for klimaet?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: