Involver ungerne - I køkkenet

Man får næppe mere begejstrede og engagerede hjælpere i køkkenet end børn, og selv om de måske ikke er til direkte hjælp i starten, så bliver de det senere.

23. marts 2009 af I FORM

Den måske allerbedste grund til at lave mad sammen med børnene er, at det er rigtig hyggeligt. Man taler godt sammen og lærer hinanden bedre at kende, mens man snitter og hakker og rører.

Kun fem pct. af børnefamilierne laver mad med deres børn ifølge en undersøgelse fra Fødevaredirektoratet. Og det er en skam, for gode oplevelser med madlavning som barn danner også grundlag for sunde madvaner senere i livet. Ifølge undersøgelsen har de voksne, der er mest interesseret i at lave sund mad, selv været med i køkkenet som børn.

Måske kender du til kræsne børn? Det er i så fald endnu en god grund til at tage ungerne med i madlavningen. Når de selv har været med til at lave den, er de ikke kræsne. Det slår aldrig fejl - eller i hvertfald ikke ret tit.

Køkkenet er en farlig arbejdsplads, og du skal naturligvis holde et vågent øje og hjælpe i starten. Men pas på, at du ikke lader din angst blokere for gode og uforglemmelige oplevelser.

  • Begynd tidligt. Når børnene er helt små, kan de snildt sidde i en høj stol lige ved siden af og se på, mens du arbejder. Det stimulerer nysgerrigheden og lysten til selv at prøve, når den tid kommer - og det gør den hurtigt.

  • Giv børnene deres egne redskaber - det gør det ekstra sjovt. De kan evt. have deres eget skab med fx skærebræt, skrællekniv, urtekniv, piskeris, grydeske, en solid og skridsikker røreskål, kagerulle, udstikkerforme osv.

  • Sørg for en fast børneplads lidt væk fra komfuret. De skal stå på noget, der ikke vælter - fx er en kasse bedre end en stol, og højden passer, når albuerne flugter med bordet.

  • Giv barnet mulighed for at klare opgaven. Det er fx misforstået at give børnene en råsløv kniv, for at de ikke skal skære sig. En sløv kniv kan ikke skære gulerødderne over, og det giver nederlag i stedet for succesoplevelser. Selvfølgelig skal den heller ikke være alt for skarp. Men tingene skal kunne lykkes.

  • Skylle, snitte, røre - prøv bare løs. Afhængig af alder kan børn fint skylle salat og grønsager og snitte dem, vaske frugt, skrælle kartofler, røre dressing, komme krydderier i (god lektion i dufte, og hvad de gør ved maden), røre i gryden, vende frikadellerne, piske fløde, pille æg (godt for motorikken), måle og veje af, smuldre gær i, rulle dej ud, trille og pensle boller osv. Det handler bare om at prøve.

  • Madpakken kan børnene selv lave. Lad dem være med til at kreere deres egen madpakke. Så er der langt mindre risiko for returgods.

Sunde ambitioner for 2019? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvor kan du bedst lide at træne?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: