Involver ungerne - I haven

I haven er der rige muligheder for sjov beskæftigelse, samtidig med at du også selv får noget fra hånden.

23. marts 2009 af I FORM

Måske ser du det nogle gange som en sur pligt, men ungerne elsker det. Giv de små gartnere noget tøj på, der ikke er for sart - og husk på, at det at blive beskidt hører med til havetjansen.

  • Egne redskaber er skønt for de små, men de skal passe til børnenes størrelse. Fx vil kost, rive, skovl, hakkejern, vandkande og trillebør med garanti gøre lykke.

  • Giv dem deres egen have, men hold den i en overkommelig størrelse, så det bliver en god oplevelse og ikke en plage. Så/plant evt. i felter i stedet for i rækker; det giver større udbytte på et mindre stykke og er lettere at holde rent.

  • Hurtige resultater betyder meget for børn. Plant nogle af tingene i stedet for at så det hele. Men snyd dem ikke for magien i frø, der bliver til grønne planter. Radiser er i øvrigt gode at så, da de kommer lynhurtigt op.

  • Bland blomster og grønsager i juniorhaven. Når de første grønsager bliver serveret ved middagsbordet, vil ungerne være ved at revne af stolthed. Og selv ting, som før var uspiselige, vil glide ned med velbehag. En blanding med engblomster er fin og alsidig, og de giver mulighed for at studere bier og sommerfugle. Børnene vil elske at plukke deres egne blomster og sætte dem i vand eller lave parfume af dem.

  • Andre gode aktiviteter for de små er at grave huller, som er kilde til næsten endeløs fascination. At vande bliver heller aldrig kedeligt. Eller luge ukrudt - men begynd på steder, hvor læreprocessen ikke koster for mange planter livet, fx under buske. Feje fliserne, hjælpe med at skubbe plæneklipperen, samle æbler og plukke bær er andre gode bud.

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvor gør du størst indsats for klimaet?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: