Fleksibilitet giver frihed

At arbejde hjemmefra kan give stor fleksibilitet. Og hvis du styrer det stramt, kan du endda holde fri et par timer tidligere.

23. marts 2009 af I FORM

Brug hjemmekontoret

Du har i langt højere grad mulighed for selv at bestemme, hvornår du vil arbejde. Der er dog nogle ting, som det er vigtigt at være opmærksom på:

  • Husk, det er arbejde. Det nytter ikke noget at tro, at du kan arbejde og samtidig tage dig af et sygt barn, ordne lidt rengøring eller forberede aftensmaden. Arbejde kræver koncentration.

  • Lav et rigtigt kontor. Det bliver meget nemmere at arbejde hjemme, hvis du har et sted, hvor døren kan lukkes, og hvor du har alle de nødvendige arbejdsredskaber, opslagsværker og lignende til rådighed.

  • Husk at holde fri. Når du har mulighed for lige at gå ind ved siden af og ordne et par ting, kan du nemt få arbejde på hjernen døgnet rundt. Men det kan din familie ikke være tjent med, så du skal være i stand til at lægge arbejdsdagen bag dig, når du lukker døren til hjemmekontoret. Giv dig selv faste arbejdstider, og overhold dem.


Udnyt flekstiden

  • I dag har mange lønmodtagere overenskomster, som gør det muligt at tilrettelægge arbejdet mere fleksibelt end det traditionelle 8-16. Bare én time den ene eller den anden vej kan betyde meget i en familie, der kæmper for at få tidsskemaet til at hænge sammen.


Udviklingen går i retning af, at man kan flekse over en stadig længere tidshorisont. I dag er det almindeligt, at regnskabet først skal stemme på de 37 timer om ugen over seks måneder.

  • Husk at spørge. Hvis du ikke allerede har flekstid, kan du måske få det. De fleste arbejdspladser vil gerne være imødekommende, men måske har ingen tænkt på det hos jer. Forhør dig hos din chef, eventuelt om en ordning, der kun gælder for dig.

  • Planlæg langt frem. Du får mest ud af din flekstid ved at planlægge omhyggeligt og være disciplineret. Du betaler for fleksibiliteten ved kasse 1, men fordelen er, at du kan vælge, om du vil betale nu eller senere. Hvis du for eksempel har brug for mere tid derhjemme i forbindelse med en flytning eller et barn, der skal begynde i institution, kan du gøre det, hvis du er indstillet på at jobbe tilsvarende mere senere.

  • Få ro på dagen. Du kan udnytte fleksen til at give mere ro omkring at bringe og hente børn. Hvis du vælger at møde sent og aflevere børnene, mens din kone tager fri tidligt og henter dem, undgår I, at de skal være for længe i institution og kan få nogle fredelige morgener og eftermiddage.


Brug IT rigtigt

Moderne teknologi er godt. Men lige så meget glæde du kan have af den, lige så meget bøvl kan den give, hvis den bruges forkert.

  • Udnyt e-mail. E-mail kan både spare tid og gøre dig mere fleksibel. Du kan svare på forespørgsler, når det passer dig, og du har selv nemmere ved at få kontakt til personer, der ellers er svære at træffe. Gør det til en vane at svare på mails med det samme. Indfør eventuelt en prioriteringskode på dit job, så vigtige mails bliver læst først.

  • Find det rigtige udstyr. Analyser, hvor i din arbejdsproces du kan have glæde af eksempelvis en pc. Det vil gøre det nemmere at vælge den rigtige, når du ved, hvilke krav du skal stille til den.

  • Få undervisning. Sørg for at blive sat ordentligt ind i programmer og muligheder, så du ikke spilder tid. Det gælder både tekstbehandling og eksempelvis en nyindkøbt ISDN-opkobling.

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvor gør du størst indsats for klimaet?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: