Sov bedre - i nat!

God søvn handler ikke kun om, hvor mange timer du er væk. Du skal igennem alle søvnens faser for at få fuldt udbytte af tiden. Her er de bedste råd til den mest effektive søvn, du kan få.

1. januar 2012 af I FORM-redaktionen

Find dit personlige søvnbehov

Eftersom du bruger cirka en tredjedel af dit liv på at sove, kan du lige så godt finde ud af dit reelle søvnbehov en gang for alle. Tænk på, hvor mange timer du kan spare, hvis det viser sig, at du kan klare dig med mindre end gennemsnittet! Hvis du nu får fem timer hver nat, så prøv en uge med otte timer. Prøv så en uge med seks timer, og derefter en uge med ni. Skriv ned, hvordan du har det. Efter en måned ved du præcis, hvor meget søvn du har brug for.

Sov til tiden

Når du har fundet dit søvnbehov, så sørg for, at du sover på det samme tidspunkt hver nat. Især er det vigtigt, at du står op på samme tid hver morgen. Selv om du er kommet sent i seng, bør du stå op. Og stå altid op med det samme. Ikke noget med at slumre. Du skal nok klare en dag med søvnunderskud. Det indhenter du næste nat. Ikke med flere timers søvn, men med bedre søvn. Dette gælder også i weekenden!

Hold dig i form

Hvis du træner jævnligt, sover du bedre. Din krop er mere afslappet under søvnen, så du sover tungere. Det er dog ikke nogen god idé at træne lige inden sengetid. Senest tre timer inden.

Slap af inden sengetid

Dæmp lyset, hør rolig musik, tag et varmt bad, og læs en kedelig bog. Alt, der får din puls ned, giver dig ro og spænder af i din krop, er godt for søvnen. Lidt paradoksalt virker sex også søvndyssende - men desværre kun for mænd.

Drop snydesøvn

Middagsluren er lige så dårlig for den gode nattesøvn, som når du sover længe i weekenden. Du skal vænne din krop til, hvornår det er sovetid, og så holde den. Hvis du ikke kan sove, når du skal (fx på grund af arbejde), så kan lidt "nøgle-søvn" hjælpe. Tag et bundt nøgler i hånden, og sæt dig på en stol. Luk øjnene, og slap helt af. Når du taber nøglerne, har du sovet et øjeblik. Det vil give dig energi til et par timer mere. Men skynd dig hjem, og sov rigtigt.

Ingen mad og drikke

Natmad og en stærk "night-cap" er enormt hyggeligt, men ikke specielt godt for søvnen. I hvert fald skal du holde dig fra opkvikkende drikke og solide måltider. Alkohol er på ingen måde godt. Måske falder du i søvn lidt hurtigere, men søvnen er urolig, og du vågner i nattens løb, fordi du skal ud og tisse.

Doping, nej tak

Sovemedicin kan være nødvendigt i nogle tilfælde, men undgå den så vidt muligt. Du bliver afhængig, og efterhånden som din dosis stiger, vil den sløvende virkning også påvirke dig om dagen. Bør højst tages i to uger, hvorefter du bør tale med din læge igen.

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvilket sundt råd har du sværest ved at følge?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: