Kvinde bruger sin bærbare computer i sengen i stedet for at få noget søvn.

Sover du for lidt? Måske en svensk undersøgelse kan få dig til at lukke ned for din skærm.

© iStock

Søvnmangel skader dig socialt

Sover du for lidt, sætter det sig spor i dit ansigt, og reducerer andres lyst til at være sammen med dig.

14. juni 2017 af Inge Eriksen

At søvnmangel kan føre til vægtstigning, koncentrationsbesvær og en øget risiko for livsstilssygdomme, vidste du måske i forvejen. Men vidste du, at for få timer i drømmeland rent faktisk også kan skade dit udseende og dit sociale liv?

Det er et mindre, svensk studie, der kommer med den tankevækkende nyhed. Forskerne har nemlig konstateret, at passer man ikke sin nattesøvn, sætter det sig som spor i ens ansigt og sænker andres lyst til at være sammen med dig, viser studiet fra Karolinska Institutet. 

Undersøgte nætter med 4 og 7 timers søvn

I studiet blev 25 studerende bedt om at sove henholdsvis to nætter med 7-9 timers søvn og to nætter med maks. 4 timers søvn. Hver morgen blev de fotograferet, og efterfølgende blev deres billeder vist til fremmede, der skulle vurdere deltagernes tiltrækningskraft, sundhed og træthed. 

Få masser af SØVN-tips her

Alle billeder taget efter den korte søvn blev vurderet lavere på alle fire punkter, og gruppen sagde endvidere, at de havde mindre lyst til at tilbringe tid sammen med dem, der havde sovet mindst.

Ifølge forskerne giver det mening rent evolutionsmæssigt, at vi mennesker ubevidst undgår kontakt med personer, der ser trætte og usunde ud, idet de kan signalere en sundhedsrisiko.

Forskerne understreger, at effekten ikke er så stor, at du risikerer total isolation, hvis du af og til ikke får sovet nok, men studiet er endnu en god påmindelse til os om, hvor vigtig vores nattesøvn rent faktisk er. 

Kilde: Shape

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: