Kvinde, der sover

Hold dig under otte timers søvn, hvis du vil undgå mareridt, lyder det fra eksperter.

© iStock

Du får mareridt af at sove længe

Ja, det er skønt at sove længe – men ikke, hvis du vågner badet i sved! Desværre er det det, du risikerer ved at boble til kl. 12.

24. september 2017 af Jeanette Linder

Endelig er det lørdag, og du har glædet dig hele ugen til at blive under dynen og sove dejligt længe. Så skønt, men desværre har det også en bagside at boble til langt ud på formiddagen. For bliver det til mere end ni timers søvn, risikerer du at få flere mareridt, lyder konklusionen i en undersøgelse.

Her bad eksperterne 846 personer om at udfylde et spørgeskema om deres søvnvaner samt deres oplevelser med mareridt – både hvor ofte de fik dem, og hvor voldsomme de var. Resultatet viste en tydelig sammenhæng: Dem, der sov mere end ni timer i løbet af natten, havde også en del flere af de skræmmende drømme.

En hel nats søvn er ingen garanti for, at du får nok dyb søvn. Læs her, hvor meget dyb søvn du skal have, og hvordan du ved, om du får nok.

Forklaringen findes i de såkaldte søvnstadier. Din nattesøvn består nemlig af de fire stadier døs, let søvn, dyb søvn og drømmesøvn. De kører i en cyklus hele natten, men der er forskel på, hvor meget de enkelte stadier fylder i hver cyklus.

I den første del af natten bruger du mest tid i den dybe søvn, hvor kroppen ”lader batterierne op”. Sidst på natten bruger du til gengæld mere tid i den såkaldte drømmesøvn, også kaldet REM-søvn, som er vigtig, fordi din hjerne her bearbejder dagens oplevelser og lagrer information. Desværre er det også her, mareridt opstår, og ifølge eksperterne er det derfor, din risiko for at vågne badet i sved stiger, jo længere du sover.

Heldigvis viser undersøgelsen også, at dine mareridt ikke bliver mere voldsomme af den længere søvn – der kommer blot flere af dem.

Kilde: University of Oxford

Sunde ambitioner for 2021? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: