Sådan tackler du en hjernerystelse

Føler du hovedpine og kvalme efter du har slået hovedet? Så er du måske blevet ramt af en hjernerystelse. Men har du styr på symptomerne på hjernerystelse, og hvordan du præcis bør behandle det? Få svar på de vigtigste spørgsmål om hjernerystelse her.

Kvinde har fået hjernerystelse

HJERNERYSTELSE Ved du, præcis hvad du bør gøre, hvis du rammes af en hjernerystelse?

© Getty Images

Hvad er hjernerystelse?

Hjernerystelse er en større skade mod hovedet, hvor nerveceller i hjernen overstrækkes efter et slag mod kraniet. Dermed bliver dele af hjernens funktioner koblet fra i større eller mindre grad.

Hjernerystelsen kan forekomme ved ét stort slag eller ved gentagne mindre skader mod hovedet ved for eksempel kontaktsport som håndbold og boksning.

Hvorfor får man hjernerystelse?

Risikoen for at få hjernerystelse hænger i høj grad sammen med din fysiske aktivitet. Hjernerystelse opstår nemlig typisk i forbindelse med fald eller ulykker, især inden for sport.

Fire faktorer øger risikoen for hjernerystelse: Fart, fald fra højde, kollision og hårdt underlag.

Forskning tyder desuden på, at kvinder er mere udsatte for hjernerystelse i forbindelse med kontaktsport end mænd, fordi vi har en svagere nakkemuskulatur.

Hvad sker der under en hjernerystelse?

Ved hjernerystelse slynger det voldsomme slag hjernen ind i det hårde kranium. Det strækker nervecellerne til det yderste og skader deres cellemembraner, hvilket får ioner og neurotransmittere til at fosse ud. Herved lammes hjernecellernes funktion.

I en langvarig fase er hjernen drænet for energi, mens ligevægten i hjernecellerne genoprettes. I den tid er det en god idé at holde hjernen i ro. Undgå for eksempel kraftigt lys, skærme, læsning og anstrengende motion, da enhver hjerneaktivitet kan belaste genopbygningen.

Hvor meget man skal holde hjernen i ro kan dog variere fra hjernerystelsen til hjernerystelse, og det er især afhængigt af, hvor slemme ens eftervirkninger er. Læs her, hvordan du kan behandle en hjernerystelse.

Hvis du ikke føler, at dine symptomer er slemme og at de heller ikke forværres af at arbejde, se på skærme eller bevæge dig, kan du sagtens gøre det. Så længe du mærker efter, hvad du har brug for – og hvornår du trænger til pause.

Symptomer – hvordan ved man om man har hjernerystelse?

Alt efter slagets styrke viser symptomerne på hjernerystelse sig som hovedpine, svimmelhed, kvalme, hukommelsestab eller bevidstløshed.

Symptomerne bliver ofte ignoreret, så du i første omgang ikke er klar over, at du har fået hjernerystelse. Dette skyldes, at mange tror, man skal have mistet bevidstheden lige efter slaget for at det kan være en hjernerystelse. Men det er en forkert antagelse, og mange oplever først symptomer i dagene efter.

Op til flere uger efter kan du derfor stadigvæk være plaget af træthed, koncentrationsbesvær, søvnproblemer, svimmelhed, synsforstyrrelser eller irritabilitet.

Jo ældre du er, jo længere tid tager det at komme sig. For 10-20 pct. varer det måneder eller ligefrem år at komme sig over en hjernerystelse.

Kvinde med hjernerystelse og hovedpine

TEGN PÅ HJERNERYSTELSE De typiske symptomer på hjernerystelse er hovedpine, svimmelhed, træthed, kvalme og koncentrationsbesvær. Symptomerne kan føles i mere eller mindre grad, og derfor kan behandlingen også være forskellig fra hjernerystelse til hjernerystelse.

Behandling – hvad gør man ved hjernerystelse?

Hjernerystelse time 0: Få straks et overblik

Hold dig øjeblikkeligt i ro. Har du balanceproblemer, været bevidstløs eller mistet hukommelsen, så søg straks læge. Hvis ikke, så få nogen til at køre dig hjem. Pas på ikke at overse dine symptomer på hjernerystelse.

Hjernerystelse time 0-24: Vær ikke alene

Sørg for fuldstændig fysisk og mental hvile. Det er en god idé at blive overvåget af en voksen efter en hjernerystelse, og en gang i timen blive tjekket, at du kan redegøre for navn, tid og sted – også om natten. Søg læge, hvis det ikke er muligt.

Hjernerystelse dag 1-7: Giv hjernen ro

Hold dig fortsat i ro efter hjernerystelsen, og undgå at koncentrere dig, hvis det giver værre symptomer. Du må altså kun arbejde, se på skærme eller bevæge dig, hvis ikke det forværrer din tilstand. Ellers kan du få langvarige problemer.

Hjernerystelse dag 8-21: Kom i gang igen

Når du er symptomfri og kan koncentrere dig uden at få hovedpine, kan du gradvist vende tilbage til en normal hverdag. Men gå langsomt frem. Stop aktiviteterne, hvis hovedpinen vender tilbage.

Varighed – hvor lang tid tager en hjernerystelse?

De fleste oplever at hjernerystelsen og dens symptomer er værst de første 7-10 dage. Og efter 1 måned er symptomerne ofte væk.

I andre tilfælde kan en hjernerystelse vare over flere måneder og måske år – det skyldes typisk, at man i første omgang har ignoreret symptomerne, og derfor fået forkert behandling.

Hvorfor er motionscykling ekstra godt efter en hjernerystelse?

  • Du passer på dig selv: Der er ingen fare for at vælte i et sving, og du kan holde hovedet i den mest bekvemme stilling uden at bevæge det.

  • Motion uden anstrengelse: Det er vigtigt ikke at anstrenge sig for meget, og på en motionscykel bestemmer du helt selv belastningen.

  • Sådan træner du: Sæt gradvist tempoet i vejret, efterhånden som du får det bedre og kan overkomme mere.

Kvinde, der har haft hjernerystelse, cykler på motionscykel

FORBRÆND 125 KCAL VED EN HALV TIMES ROLIG CYKLING Du forbrænder lige så mange kalorier som ved 10 minutters løb i højt tempo. Det er en rigtig god start, når man har fået hjernerystelse.

Må man sove med hjernerystelse?

Det er en myte, at man ikke må sove efter en hjernerystelse. Da hjernen har brug for ro, har de fleste et øget behov for at sove og få slappet af efter en hjernerystelse.

Dog er det en god idé at blive overvåget af en voksen det første døgn efter en hjernerystelse, og en gang i timen blive tjekket, at du kan redegøre for navn, tid og sted – også om natten. Søg læge, hvis det ikke er muligt.

Derudover er der mange, der kan få problemer med søvnen efterfølgende. Nogen sover ekstra meget, hvorimod andre har svært ved at falde i søvn eller sover meget uroligt. Søvn er dog vigtigt for helingsprocessen efter en hjernerystelse.

Må man drikke alkohol efter en hjernerystelse?

Det er en god idé at være forsigtig med at indtage alkohol efter en hjernerystelse.

Din hjerne er sat ude af balance og arbejder allerede på højtryk for at kompensere for skaden. Derfor oplever mange, at alkoholen kan påvirke kraftigere eller anderledes, end den plejer.

Derudover har din hjerne ikke godt af større mængder alkohol for at opnå den bedste helingsprocess. Anbefalingen er derfor, at du holder dig helt væk fra alkohol.

Behandling af hjernerystelse – hvad kan eksperten gøre?

Lægen vil undersøge, om der er opstået skader på nakken eller blødninger inde i kraniet, hvilket kræver særlig behandling. Lægen kan også vurdere, hvor alvorlig din hjernerystelse er, og dermed komme med et bud på, hvor længe du skal holde dig i ro.

Lægen vil sjældent give nogen behandling eller udskrive smertestillende medicin de første dage, fordi det kan sløre vigtige symptomer. I omkring 1 pct. af tilfældene vil det være nødvendigt at operere.

*Kilde: Center for hjerneskade*

Artiklen er bragt i I FORM nr. 18, 2017