Derfor får nogle mennesker lettere blå mærker

Blågrønne mærker er en hyppig gæst hos mange af os. Men for nogle mennesker kan selv det mindste puf være udslagsgivende. Vi forsøger at finde forklaringen på hvorfor.

Kvinde med blåt mærke på knæet

De fleste af os har prøvet at ramle ind i en bordkant eller falde på en cykel og efterfølgende opleve, hvordan blågrønne eller sågar sorte plamager dækker det ømme område på vores hud.

Det skyldes, at stød og slag ødelægger de små blodkar, der ligger under hudoverfladen og får blodet til at sive ud i det omkringliggende væv. Her ændrer det gradvist farve i takt med, at proteinet hæmoglobin mister ilt.

Men for nogle mennesker skal der langt mindre til, før de blå mærker viser sig. Årsagen kan findes i flere forskellige faktorer - vi præsenterer nogle af de hyppigste her.

1. Du er kvinde

Er du født med to X-kromosomer, er du også fra naturens hånd mere disponeret for en fornuftig samling blågrønne plamager spredt over din krop.

Kvinders hud er nemlig en smule tyndere end mænds, da den indeholder mindre af bindevævsproteinet kollagen.

Det betyder i sidste ende, at kvinders blodkar er dårligere beskyttet mod stød, end mændenes er, og det resulterer altså i flere mærker.

2. Du er blevet ældre

I takt med, at lysene i fødselsdagskagen bliver flere, stiger risikoen for blåsorte plamager også.

Bindevæv og fedt i underhuden mindskes gradvist i takt med alderen.

Og det gør dig mere sårbar over for stød og slag, da din hud mindsker evnen til at holde blodkarrene fast – huden bevæger sig altså mere, og det kan medføre større skader.

Samtidig bliver dine blodkar også mere skrøbelige og brister derfor lettere.

3. Du tager medicin

Visse typer medicin kan gøre dig mere sårbar over for karambolage med hårde objekter.

For eksempel medfører blodfortyndende medicin, at blodet lettere siver ud af blodkarrene og danner blå mærker i vævet.

4. Du har slikket meget sol

Solen kan føles som en længe ventet ven, især i de kolde vintermåneder.

Men der er god grund til at væbne sig med rigelige mængder solcreme og skygge, når den endelig titter frem.

Solbadning øger nemlig ikke kun risikoen for eksempelvis hudkræft – det gør dig også mere sårbar over for blå mærker, da det mindsker din huds elasticitet og spændstighed.

Det betyder også, at det som oftest er de mest soludsatte områder som arme og underben, der lettere får blå mærker, i takt med at vi ældes, forklarer Dr. Andrew Miller, der er lektor i dermatologi ved Australian National University til ABC News.

Gå til lægen, hvis du er i tvivl

Blå mærker kan som sagt skyldes mange forskellige faktorer – men er du i tvivl om, hvorvidt dine blå mærker for eksempel kan være tegn på sygdom, bør du til hver en tid forhøre dig hos din læge.

Sund hele sommeren med I FORM!

I FORMs vigtigste mission er at gøre sundheden overskuelig. I vores online univers får du viden og værktøjer, der gør det let at leve sundt. Som abonnent får du adgang til både site og app.
Læs mere om I FORM digital

  • Videotræninger mellem 10 og 30 min.
  • Løbeprogrammer med lydguide
  • Adgang til 1000+ sunde opskrifter
  • Mail med ny sund madplan hver uge

Lige nu har vi et særtilbud, hvor du kan bruge I FORM hele sommeren for kun 49,-

TILBUD: Få 3 måneder for 49 kr.

Newsletter background