Menstruation
© iStock

Sex og menstruation kan kombineres

Mange par lever ufrivilligt i cølibat en gang om måneden, nemlig når kvinden har sin menstruation. Han tror, hun ikke har lyst, og hun tror, han ikke har lyst.

1. maj 2012

Sex og menstruation?

Sex og menstruation er stadig tys-tys. Snakker man tingene igennem, undgår man, at det bliver en belastning for forholdet. En afklaring kan ligefrem øge intimiteten.

Spørger man mænd og kvinder, hvordan de har det med blandingen sex og menstruation, svarer de vidt forskelligt inden for begge køn. Der er kvinder, som har ekstra meget lyst til sex i dagene under deres menstruation. De føler sig mere kvindelige og tættere på deres krop i disse dage.

Så er der kvinder, som føler sig oppustede og utiltrækkende den ene gang om måneden. Det sidste, de har lyst til, er sex. De vil hellere være i fred. Putte sig under dynen med en god bog eller sjoske rundt i joggingbukser.

Der er også kvinder, hvis seksuelle lyst slet ikke påvirkes af blødningerne. De synes måske bare, at det hele kan blive lidt snasket og foretrækker at vente et par dage eller henlægge sex til noget, der dyrkes under bruseren.

Hvad mændene angår, er indstillingerne til sex under menstruation lige så forskellige. Nogle mænd synes, at det er direkte ulækkert at have samleje med deres kæreste eller kone, mens hun bløder. De har et meget æstetisk forhold til sex og ønsker, at kæresten skal være superlækker, for at de kan tænde på hende. Og med til dét billede hører ikke menstruationsblod i dobbeltsengen.

Der er også mænd, der ganske enkelt bliver utilpasse og bange, hvis de ser eller kommer i kontakt med blod. Andre har ubehagelige erfaringer med kvinder, der ikke har været renlige. Det præger deres lyst til at elske med konen eller kæresten, når hun menstruerer også selv om hun er superrenlig med sig selv.

Og så findes der mænd, som tænder ekstra på kvinden, når hun har menstruation. De finder hende endnu mere kvindelig og tiltrækkende end ellers.

Ufrivilligt cølibat en gang om måneden

Men selvom indstillingen til sex under menstruation er meget individuel, er det fælles for næsten alle mænd som kvinder at sex og menstruation ikke er noget, man taler om. Derfor lever mange par i cølibat fire-fem dage om måneden, mens kvinden har menstruation. Ikke fordi han og hun har aftalt, at det skal være sådan, men fordi de har en forestilling om, at menstruation og sex er noget, der ikke kan kombineres.

Men man kan reelt leve i en slags gensidig misforståelse. For måske er begge i virkeligheden utilfredse med dette påtvungne cølibat hver måned. Sexologers erfaring er, at man ikke altid skal tage for givet, at man er helt på det rene med, hvad partneren synes om kombinationen sex og menstruation. Derfor er det en idé sommetider at holde parforholdets time og sætte ord på, hvordan man har det.

Et eksempel: Hun kan have meget lyst til sex under menstruationen, men siger ikke noget om det. Hun er bange for at høre ham sige, at han synes, hun er ulækker, når hun menstruerer.

Han er måske skræmt over menstruationsblodet, men tør ikke sige det ligeud. Eller også generer det ham overhovedet ikke. Til gengæld generer det ham at skulle undvære det seksuelle samvær tre-fem dage hver måned. Og når ingen af dem siger, hvordan de har det, så sker der i hvert fald ikke noget.

Menstruationen er ingen hindring for sex

Selvom der er blevet mere åbenhed om kvinders menstruation, er den stadig omgærdet af tabuer og fortielse. Det er et ømtåleligt emne. Tidligere tiders myter og tabuer om det mystiske blod, som siver fra kvindens livmoder en gang hver måned, bærer de fleste stadig mere eller mindre bevidst med sig.

Rent fysisk er der intet til hinder for at have samleje, mens kvinden har menstruation medmindre hun døjer med så voldsomme menstruationssmerter, at det totalt fratager hende lysten til sex.

For nogle kvinder kan sexuelt samvær lindre menstruationssmerterne, fordi det kan give en behagelig afspænding til både psykiske og fysiske spændinger.

Sex og menstruation kan altså sagtens kombineres. Udbredte forestillinger om, at det er bedst for kvinden at undlade samleje, mens hun bløder, at hun er ekstra udsat for infektioner i underlivet m.v., har ikke hold i virkeligheden, hvis både mand og kvinde er ganske almindeligt renlige med sig selv.

Risikoen for graviditet er heller ikke til stede, så man behøver ikke at bekymre sig om prævention. Det kan give en ekstra dimension af frihed i det seksuelle samvær. Men risikoen for at blive smittet med AIDS er større, når man har ubeskyttet samleje under menstruation, fordi der er flere vira i omløb i denne periode. Det betyder ikke, at man kan tage den med ro resten af månedens dage. Sex med kondom er den eneste måde at undgå smitte på. Menstruation eller ej.

Kvinder er stadig diskrete med bind og tamponer

I visse kulturkredse betragtes menstruationsblod og den menstruerende kvinde stadigvæk som noget urent. Og ikke mindst noget farligt for manden. Fx mener en sydafrikansk klan, at samleje med en menstruerende kvinde kan give mænd bløde knogler.

Opfattelsen af den menstruerende kvinde som magisk, dæmonisk og farlig har også hersket i vores kultur. I middelalderen tillagde man menstruationsblod og menstruerende kvinder talrige magiske egenskaber, og kvinderne blev betragtet som urene og til en vis grad udelukket fra fællesskabet, bl.a. kirkegang. Så sent som i 1920erne og 1930erne undersøgte amerikanske forskere i fuldt alvor, om menstruationsblodet var giftigt.

Det tror vel de færreste i dag. Men efterdønningerne fra tidligere tiders groteske opfattelse af kvinders menstruation har sat deres præg på, hvordan mange kvinder opfatter deres menstruation. De har lært, at deres menstruation er ulækker, og de er bange for at komme til at bløde igennem eller lugte og vil nødigt vise sig for partneren, når de bløder.

Nogle kvinder er også bange for, at det kan ses på dem, at de menstruerer. Derfor skal menstruationsbindene helst være så tynde, så de næsten ikke eksisterer. Og derfor er de fleste kvinder stadig diskrete, når de køber bind eller tamponer, ligesom de tager hele tasken med på toilettet, når bindet eller tamponen skal skiftes.

Menstruationen kan bruges som en pause i sexlivet

Der er kvinder, som bruger menstruationen som en god undskyldning for at sige nej til sex. En undskyldning, der er bedre end Nej, skat, jeg har hovedpine.

Da mænd ofte har hyppigere lyst til sex end kvinder, så kan kvinden bruge menstruationen til at give sig selv en pause i sexlivet. Hun kan koncentrere sig om sig selv og har en undskyldning for ikke at have sex med ham for hans skyld. Og han går med til at frede hende i den periode, hun menstruerer.

Hvis han har det svært med sex og menstruation, mens hun har meget lyst eller omvendt, er det værd at overveje, om ikke det er på tide at få snakket tingene igennem, så de ikke belaster parforholdet. Kvinden kan let blive såret, hvis hun bliver afvist seksuelt, når hun har menstruation. For hun er jo den samme. Det er nærliggende at føle sig mindre elsket og mindre begæret i den periode. Det samme gælder manden. Ingen bryder sig om at blive afvist seksuelt.

I ethvert godt parforhold er det vigtigt at være tæt på hinanden. Det forudsætter viljen til gensidighed hos både mand og kvinde, til virkelig at ville gøre noget godt for hinanden og ikke udelukkende tænke på sine egne lyster.

Har han det lidt problematisk med samleje under menstruationen, kan han fx bruge kondom. Eller hun kan minimere blødningerne under samleje ved at sætte et pessar op, der forhindrer en del af blodet i at passere. Hvis man synes, at det hele bliver lidt for snasket, kan det være en idé at dyrke sex under bruseren.

Menstruation behøver altså ikke at være nogen forhindring for et aktivt sexliv. Kan man lide sig selv, og har man lyst til sex også under menstruationen, hvorfor så afholde sig fra sex?

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvilket sundt råd har du sværest ved at følge?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: