Runner’s high kan måles

Endorfin er det stof, der giver dig runner’s high – en følelse af at kunne blive ved og ved med at løbe. Nu kan det måles!

10. maj 2010 af I FORM-redaktionen

Tidligere har det ikke været muligt at bevise lykkestoffernes positive virkning, men forskerne har fået et gennembrud.

Et af de mest undersøgte glædesstoffer er endorfin. Det udskilles fra hypofysen og rygmarven, og det er det stof, der giver dig runner’s high.

Helt sensationelt blev fænomenet videnskabeligt dokumenteret i 2008 af en gruppe forskere fra universitetet i Bonn, deriblandt Henning Boecker.

Forskerne skannede ad flere omgange en gruppe langdistanceløberes hjerner før og efter en lang løbetur. Ligesom de interviewede løberne og målte blodets indhold af endorfiner.

Resultaterne viste, at løbeturene forøgede mængden af endorfiner, og at der kom betydeligt forøget aktivitet i hjernens limbiske og præfrontale område. Det er dem, der er forbundet med humør, følelser og velbefindende.

Derfor bliver du høj af endorfin

Endorfiner er hjernetransmitterstoffer af typen neuropeptider. Når kroppen udsættes for smerte eller belastning, sendes der besked til hypofysen, som herefter sætter gang i produktionen af endorfiner.

Disse transporterer sig herefter videre til nerveceller i hele hjernen og rygmarven. Endorfinerne virker hæmmende på de nerveceller, som de binder sig til, og det giver dem en morfinlignende effekt, som bl.a. påvirker smerteopfattelsen og humøret.

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvilket sundt råd har du sværest ved at følge?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: