Smilende kvinde med tegnet glorie og englevinger.

"Min moral er nok lidt højere end de fleste andres", tænker du ifølge en ny undersøgelse. Men sådan tænker vi sjovt nok allesammen ...

© iStock

Tror du, at din moral er bedre end andres?

Så er du ikke den eneste, for alle andre tænker sjovt nok det samme om sig selv ...

8. april 2017 af Inge Eriksen

Hånden på hjertet – synes du, at du har en højere moral end os andre? Svarer du ja, er du fuldstændig normal, for det synes de fleste nemlig om sig selv.

For det er jo alle de andre, der kører for stærkt, er utro, snyder i spil, køber sort arbejde og vender det blinde øje til, når en fremmed har brug for hjælp. Det kunne du da aldrig, aldrig nogensinde finde på ...

Mere troværdig og højere moral

Det er et studie fra University of London, der har undersøgt folks opfattelse af 30 forskellige karaktertræk hos dem selv og andre.
Generelt har vi mennesker en tendens til at bedømme os selv højt i forhold til andre. Dette blev bekræftet i studiet, og især skilte moralopfattelsen sig ud. For stort set alle var overbeviste om, at de selv var mere loyale, mere troværdige og havde en højere moral end andre.

Nu tænker du måske: Og hvad så?  Hvad sker der ved, at jeg føler mig lidt bedre, end jeg egentlig er? 

Tjaaaae, ironisk nok kan én af ulemperne ved at sætte sin egen moral højt være, at du af og til kan have en tendens til at gøre noget umoralsk og mene, at det "har du lov til” til, fordi du generelt opfører dig ordentligt. Dette er bekræftet i en anden undersøgelse.

Omvendt kan en høj troværdighedsopfattelse af dig selv være med til at beskytte dig. For hvis du tror, at andre er mindre troværdige, møder du andre med en vis skepsis, hvilket sænker sandsynligheden for, at du bliver offer for løgne og snyderi.

Kilde: Social Psychological and Personality Sciences. 

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: