Kvinde, der pudser næse

Måske du skal bede dine veninder om at komme på sygebesøg, næste gang du er forkølet.

© iStock

Forkølelse opleves værre, hvis du føler dig alene

Forkølelse og ensomhed er ikke just en god kombi, viser forskning.

7. april 2017 af Maria Albøg Jespersen

Stoppet næse, voldsom hoste, kraftige nyseanfald og vejrtrækningsbesvær kan tage pusten fra de fleste. Men faktisk kan symptomerne opleves værre, hvis du samtidig føler dig ensom.

Er du i tvivl, om din hoste skyldes lungebetændelse? Læs vores guide, og bliv klogere på den drilske sygdom.

Det er konklusionen i et amerikansk studie, hvor forskere fra Rice University har undersøgt sammenhængen mellem ensomhed og risikoen for at blive forkølet.

I undersøgelsen blev 213 raske voksne inddelt i grupper - bl.a. ud fra størrelsen på deres sociale netværk. Dernæst skulle testpersonerne indtage næsedråber med forkølelsesvirus og tilbringe fem dage i karantæne, hvor de skulle notere deres symptomer og vurdere dem ud fra en skala på 1-5.

Ved du, hvor længe du må hoste, før du skal søge læge?

75 pct. blev ramt

I alt blev 159 af testpersonerne forkølede, hvoraf dem, der rapporterede om de værste symptomer, også følte sig mest ensomme.

Da forskerne undersøgte mængden af slim hos testpersonerne, gav det imidlertid ikke grundlag for at konkludere, at de ensomme personer også var mere fysisk syge end dem, der ikke følte sig ensomme. 

Undersøgelsen kunne heller ikke påvise, at de ensomme testpersoner var mere modtagelige over for forkølelsesvirus end andre.

Desuden fandt forskerne, at størrelsen på ens sociale netværk ikke var udslagsgivende i forhold til testpersonernes oplevelse af symptomerne. Det afgørende var i stedet, hvordan testpersonerne havde det med deres sociale relationer.

Forskerne bag undersøgelsen er imidlertid varsomme med at konkludere en direkte sammenhæng mellem ensomhed og opfattelsen af symptomer, da også andre ting kan spille ind, fx søvnmangel og stress.

Kilde: The Guardian  


Stoppet næse og trykken for hovedet er nogle af symptomerne på bihulebetændelse. Tjek her, hvordan du bekæmper sygdommen.

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvor vil du helst tilbringe sommerferien?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: