Kvinde ved skrivebord ser tænksom ud.

Fortvivl ikke, hvis du ofte er glemsom. Det betyder, at din hjerne fungerer godt.

© iStock

Derfor er det godt at være glemsom

Det er ikke kun vigtigt for hjernen at huske, men også at glemme, mener forskere. Det giver plads til, at du kan træffe de rigtige beslutninger i hverdagen.

5. juli 2017 af Jeanette Linder

Hm, hvad var det egentlig, jeg lavede i tirsdags? Og hvad er det nu, han hedder, ham skuespilleren …? Hvis det ofte føles, som om din hjerne er et stort sort hul, så fortvivl ikke. Det betyder ikke, at du er ved at blive dement, men er nærmere et tegn på, at din hjerne fungerer optimalt. Det mener i hvert fald forskerne bag et nyt studie. Ifølge dem er det ikke kun evnen til at huske, der er vigtig, men i høj grad også evnen til at glemme.

Hvis din hjerne er fyldt op med irrelevante detaljer og ligegyldige minder, bliver det sværere for dig at fokusere på de vigtige ting. Dem, der gør dig i stand til at træffe en intelligent beslutning. Ifølge forskerne er det altså vigtigt, at din hjerne rydder ud i fakta, du ikke skal bruge til noget, og i stedet lagrer den information, som har betydning for din ageren i den virkelige verden.

Tidligere studier af hukommelsen har hovedsageligt drejet sig om evnen til at huske, men med dette studie er der nu også kommet fokus på evnen til at glemme. Det er netop sammenspillet mellem de to, der gør det muligt for os at træffe velovervejede beslutninger, mener forskerne.

Hvilke informationer hjernen så gerne må glemme, kan være forskelligt fra person til person. Det kommer an på, om det er information, du vil få brug for igen. Fx er det smart for en medarbejder i et stort supermarked at glemme de hundredevis af kunder, hun møder hver dag, mens det for ejeren af en lille kaffevogn kan være en god idé at huske de faste kunder.

Kilde: Neuron

Kender du de første symptomer på demens?

Sunde ambitioner for 2021? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: