© iStock

Nu kan du udskyde overgangsalderen

Se, hvorfor forskernes nye resultater kan få stor betydning for tusindvis af kvinder.

29. juli 2016 af Anja Bruneskjold

Kvinder rammer overgangsalderen, når æggestokkene stopper med at producere æg. Produktionen stopper som regel, når vi er 40-50 år gamle, og herefter vil det være noget nær umuligt at blive gravid.

Nu har forskere imidlertid fundet en anden løsning, som muligvis kan erstatte den form for fertilitetsbehandling, vi kender i dag.

I stedet for den almindelige behandling med reagensglas, hvor æggestokkene stimuleres til at modne flere æg, har forskerne fundet ud af, at man i stedet kan benytte en form for stamcelle-behandling i kvinders æggestokke.

Kvinders æggestokke kan altså få et skud blodpladerig plasma, som er udvundet af eget blod, og på den måde bliver æggestokkene i stand til igen at producere æg. Normalt bruges behandlingen til hurtigere at få knogler, sår og ødelagt væv til at hele, men nu tyder noget på, at den også kan bruges i æggestokkene.

Behandlingen er bl.a. afprøvet på 30 kvinder i overgangsalderen mellem 46 og 49 år, og to tredjedele af dem blev gravide under forsøget. Derudover er det lykkes for tre ud af seks kvinder, der tidligere har mislykkes med fertilitetsbehandling, at blive gravide.

Udover at kvinder i overgangsalderen muligvis bliver i stand til igen at kunne få børn, vil diverse bivirkninger som hedeture, træthed, humørsvingninger osv. kunne udskydes, fordi behandlingen også påvirker de hormonelle ændringer i kroppen.

Forskerne mistænker desuden, at metoden også kan bruges på kvinder, som IKKE ønsker børn. Alle resultater skal dog undersøges til bunds.

Kender du de første symptomer på demens?

Sunde ambitioner for 2021? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvad er din vigtigste grund til at træne?

I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: