Lykkelig på et splitsekund

Løb en tur, varme dig i en solstråle eller le helt ned i maven. Så aktiverer du nemlig kroppens euforiserende stoffer, som gør dig høj af glæde.

11. september 2010 af I FORM

Er du lettet over at have bestået en eksamen, at du føler dig glad på vejen hjem? Eller har du prøvet at være så træt, at du blev både pjattet og speedet? Så har du allerede oplevet den magiske virkning fra de stoffer i kroppen, som kan gøre dig helt euforisk. Den slags eufori bliver skabt i hjernen. Det er nemlig den, der giver besked om, at der skal produceres stoffer som fx endorfiner, serotonin og oxytocin, og det er de stoffer, der gør dig glad.

Nogle minder i deres kemiske sammensætning om morfin, mens andre er signalstoffer, der fx giver hjernen besked om at slappe af. Kroppen fremstiller så at sige sin egen bedøvende medicin mod fx smerte og angst – helt gratis og uden negative bivirkninger. Faktisk gør lykkestofferne næsten kun en masse godt. De styrker reaktionsevnen og immunforsvaret, dæmper stress, virker smertestillende og får altså også dit gode humør frem.

Jo hårdere motion, des større belønning

Ud over endorfinerne giver de øvrige glædesstoffer som serotonin, noradrenalin og dopamin også positivt udslag, når vi dyrker fysisk aktivitet i alle afskygninger.

Vi danner dog også lykkestoffer på andre måder end ved at bevæge os. Produktionen stiger, når vi griner og er glade, og meget tyder på, at man ved at programmere sig selv til at se lyst på tingene kan højne produktionen af glæde – og herved danne en god cirkel. Andre midler er solskin, som skaber en god balance af serotonin og melatonin, mens kærlighed og berøring sætter gang i produktionen af oxytocin.

Præcis hvordan stofferne virker, ved vi altså endnu ikke. Ifølge professor Henning Boecker er vi kun nået ud over startrampen, hvad angår udforskningen af de mange positive aktiviteter i kroppen:
– Vi kan via avanceret udstyr spore forekomsten af nogle af stofferne i hjernen og relatere dem til bestemte aktiviteter. Fx kombinationen endorfin og løb, som vi er blevet meget klogere på. Vi gætter nu ikke længere; vi iagttager, siger han.

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvor gør du størst indsats for klimaet?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: