Jord gør dig glad

Der er en god grund til, at børn bliver glade af at lege med mudder, og at i hvert fald en del af os får et kick af havearbejde.

3. juni 2010 af I FORM-redaktionen

I jorden er der en bakterie, der gør dig i godt humør. Det er forskere fra Bristol University i England, der har fundet ud af, at jord indeholder bakterien Mycobacterium vaccae. Den har vist sig (på mus) at stimulere hjernens produktion af det godt-humør-skabende hormon serotonin. Og forsøg med kræftpatienter, der er blevet udsat for bakterien, viser, at patienterne får en bedre livskvalitet. Heldigvis er det ikke nødvendigt at spise jorden for at få glæde af Mycobacterium vaccae-bakterien, for den udskilles også i en flyvende form, som vi kan inhalere.

Andre sunde grunde til at få jord under neglene


  • Fysisk kontakt med naturen, fx havearbejde, pileflet eller at klappe en kanin, øger produktionen af hormonet oxytocin, der bl.a. afhjælper stress.

  • Sollys øger produktionen af signalstoffet serotonin, der bl.a. forebygger stress, forbedrer humøret og nedsætter appetitten. Af serotonin dannes stoffet melatonin, der bl.a. er stressforebyggende, forbedrer søvnen, styrker immunforsvaret og måske forebygger kræft.

  • En times almindeligt havearbejde forbrænder ca. 250 kalorier.

  • Regelmæssige ophold i naturen forlænger levetiden.

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvilket sundt råd har du sværest ved at følge?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: