Tilfreds kvinde med flødeskumsskæg stikker tungen ud af munden for at slikke det af.

Flødeskum er fyldt med mættet fedt. Men dit hjerte tåler det bedre end de planteolier, vi troede var sunde.

© iStock

Forskning: Derfor skal du hellere spise mættet fedt

Planteolie er farligere for hjertet end mættet fedt, fastslår nyt, stort studie.

13. april 2016 af Karen Lyager Horve

Et stort amerikansk studie, offentliggjort i dag i det lægevidenskabelige tidsskrift BMJ, viser, at der er større risiko for at dø af en hjerte-kar-sygdom, hvis du spiser planteolier med flerumættet fedt, fx vindruekerneolie og solsikkeolie, frem for mættet fedt fra fx smør og fløde.

Planteolierne sænker ganske vist kolesteroltallet, men det nye studie slår altså fast, at det også sænker ens levetid – stik mod, hvad ernæringseksperterne har troet.

– Det nye studie understreger, at det er en rigtig dårlig ide at erstatte mættet fedt som fx smør med planteolier, der indeholder rene omega-6-flerumættede fedtsyrer, siger Arne Astrup, professor, dr. med. og leder af Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet til I FORM.

Hvad skal dit blodtryk helst være? Tjek blodtryks-tabellen og få svar!

Omega-6 er synderen

Spiser man for meget omega-6, øger man risikoen for inflammation, som er skyld i bl.a. blodpropper. Det lumske ved omega-6 er, at man let får for meget uden at vide det, fordi olierne sniger sig ind i et hav af færdigmad og forarbejdede produkter. Står der bare planteolie eller vegetabilsk olie på varedeklarationen, er det med al sandsynlighed en af de billige med masser af omega-6.

– Steg i smør, eller vælg fx koldpresset økologisk rapsolie, der indeholder omega-3, eller en god olivenolie, der er rig på omega-9, råder Arne Astrup.

Samtidig med, at det nye studie udpeger omega-6 som en hjertetrussel, renses det mættede fedt for den mistanke, der i årevis har fået sundhedsmyndighederne til at advare specielt mod det.

– I dag ved vi, at forskellige mættede fedtsyrer har vidt forskellige sundhedsvirkninger. Mørk chokolade, ost og æg er neutralt i forhold til hjerte-kar-sygdom eller beskytter ligefrem mod det, mens der er mere tvivl om kød, siger Arne Astrup.

GUIDE: Sådan bruger du en blodtryksmåler hjemme

Sunde ambitioner for 2021? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvad er din vigtigste grund til at træne?

I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: