Slank kvinde måler sig om livet med et målebånd
© Colourbox

3 årsager til topmaven

Hvilken type topmave har du? Find ud af det her!

30. september 2016 af Anja Bruneskjold

Har du topmave, er den simple forklaring sikkert, at du spiser mere, end du forbrænder. Men der ud over kan der også være andre medvirkende årsager til, at din mave buler ud.…

Dine gener er årsagen

Hvis flere kvinder i din familie er udstyret med en god topmave, er det måske dine gener, der er skyld i, du også selv har en. Og du kan ikke rigtig ændre dine gener. Men du kan altså sagtens påvirke, hvor meget fedt, der skal sætte sig på maven. Det bedste er at undgå for meget sukker og andre raffinerede og mindre gode kulhydrater som pasta, hvidt mel og hvide ris.

Du er i overgangsalderen

De hormonelle ændringer kan være meget voldsomme, når kvinder kommer i overgangsalderen. Ligegyldigt, hvilken kropsform, du normalt har, så gør det dalende østrogenniveau, at du pludselig kan udvikle en enorm bold af en topmave.

Men faktisk falder testosteronniveauet også. Og det betyder, du mister muskelmasse, som gør, at dit stofskifte bliver væsentligt lavere – OG, at du får sværere ved at bearbejde raffinerede kulhydrater. Alt sammen gør det, at du højst sandsynligt udvikler topmave. Vær derfor opmærksom på, hvor meget du spiser, og om du bevæger dig nok.

Kan du tåle gluten? Tjek symptomerne på glutenallergi her

Du er oppustet

Det er meget forskelligt, hvordan diverse fødevarer påvirker os. Nogle bliver oppustede, hvis de spiser for raffinerede kulhydrater. Andre bliver oppustede, fordi de er intolerante overfor gluten.

For nogle kan det hjælpe at begrænse indtaget af kød fra firbenede dyr – særligt oksekød er hårdt for maven. Og det kan altså medføre, at du får mavesmerter og bliver oppustet, mens kødet fordøjes.

Sådan slipper du af med oppustet mave

Sunde ambitioner for 2021? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvad er din vigtigste grund til at træne?

I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: