Kvinde sover

Sådan her skal du aldrig sove, hvis du vil passe på tænderne.

© iStock

Det her skader dine tænder lige så meget som sodavand

Du kunne lige så godt have drukket et glas juice eller sodavand før sengetid, hvis du gør det her i løbet af natten, viser ny forskning.

15. februar 2016 af Tine Sandorf

En god nats søvn er vigtig for din sundhed. Men er du en af dem, der sover med åben mund, kan det skade dine tænder på samme måde, som hvis du havde bællet et glas sodavand før sengetid, viser ny forskning fra Otago University i New Zealand.

Det viser sig nemlig, at din mund tørrer ud, når den står åben i løbet af natten. Det betyder, at dit spyt, som normalt nedbryder bakterierne, der producerer syre, ikke længere er der til at holde syreniveauet nede, og det går altså ud over dine bisser.

LÆSER-FAVORIT: Kari Traa Løbejakke + 3 nr. af I FORM - KUN 129 kr.! Klik her >>

Når syren i munden stiger i løbet af natten, kan det starte en kemisk opløsning af tandoverfladerne, og det kan få tænderne til at forfalde. Især går syreangrebene udover de bagerste tænder, fordi munden har en tendens til at blive mere tør længere inde i munden.

Den normale ph-værdi i munden er 7,7, men forskerne fandt frem til, at nogle af forsøgspersonerne, der sov med munden åben, fik en ph-værdi på helt ned til 3,6. Forskerne bag undersøgelsen, som er lavet ved at sætte en klemme på næsen og et måleapparat i munden på 10 sovende forsøgspersoner, mener, at det kan være forklaringen på, at tandlæger rapporterer om, at folk, som sover med åben mund, oftere har skadede tænder.

Det er især mænd, som har svært ved at lukke gabet om natten, og som derfor er i størst risiko, for forskning viser, at cirka hver 3. mand sover med åben mund, mens det kun er cirka 5 procent af kvinderne.

3 ting, der kan hjælpe på at holde munden lukket om natten:

  • Sørg for, at der fri passage i din næse ved at pudse næse inden sengetid.

  • Luft ud, inden du skal sove, og sørg generelt for, at der er rent og ryddeligt i dit soveværelse. Støv og andet skidt i luften kan sætte sig i næsen. 

  • Brug eventuelt snorkeplastre, hvis snorken er årsagen til, at du sover med åben mund.

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvor vil du helst tilbringe sommerferien?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: