Få D-vitamin gennem din kost

Det kan være svært at få nok D-vitamin alene gennem kost. Fisk er den eneste madvare, der for alvor batter i dit D-vitamin regnskab, når det gælder din kost.

Fed fisk er den madvare, der bidrager mest til D-vitamin

DE OFFICIELLE ANBEFALINGER ER MELLEM 7,5 OG 10 MIKROGRAM D-VITAMIN OM DAGEN. I vinterhalvåret får du ikke D-vitamin fra solen, og derfor er det vigtigt at få D-vitamin gennem kosten.

© iStock

Fede fisk som laks, ørred og sild er den vigtigste kilde til D-vitamin i vintermånederne, hvor solen ikke længere har nogen effekt. Fedtstoffer, kød, æg, mælkeprodukter og vilde skovsvampe giver også et skud D-vitamin, men ikke nok til, at det batter. Så sæt fed fisk på menuen dagligt fra oktober til maj, hvis du vil sikre dig, at din kost bidrager med reelle mængder af det vigtige vitamin.

Spørgsmål og svar om D-vitamin via kost

Hvor meget fed fisk skal jeg dagligt spise for at få nok D-vitamin?

For at opnå dit daglige behov af det vigtige D-vitamin skal du fx fortære cirka 7 æg. Til sammenligning kan du nøjes med at spise 30 gram laks om dagen for at være dækket ind.

D-vitaminet sidder i fiskens fedtdepoter, så jo federe fisk du spiser, jo mere fylder du kroppen med D-vitaminer. Hvis du ikke gider den store hovedregning, kan du som tommelfingerregel spise fiskepålæg hver dag til frokost og servere fed fisk til aftensmad mindst et par gange om ugen. Eller du kan dække dig ind ved at spise omkring 100 gram fed fisk hver dag.

I nogle lande beriges en del fødevarer med D-vitamin, fx i Norge og Sverige. I Danmark er det dog kun visse mælkeprodukter og margariner, der peppes op med vitaminet. Det kan du se på pakken.

Hvilke madvarer bidrager med D-vitamin?

I tabellen herunder kan du se, hvilke madvarer der bidrager med D-vitamin, og hvilke madvarer der bidrager mest med D-vitamin.

Da det stort set kun er animalske madvarer, der bidrager med D-vitamin, er vegetarer og veganer i risikozonen for at mangle D-vitamin. Her kan det være nødvendigt at tage et tilskud for D-vitamin.

LÆS OGSÅ: Alt du skal vide om stenbiderrogn