Kvinde, der holder sig for underlivet

Er der noget, der bekymrer dig, så spørg hellere en gang for meget end en gang for lidt.

© iStock

5 spørgsmål til gynækologen, du gerne vil kende svaret på

Løber tankerne (også) af med dig, når du skal have tjekket dit underliv, så læs med. Vi har stillet gynækolog Christine Felding fem typiske spørgsmål, du med garanti gerne vil kende svaret på.

2. oktober 2017 af Maria Albøg Jespersen

En gynækologisk undersøgelse varer for det meste kun få minutter. Alligevel kan der nå at fare mange tanker gennem hovedet, mens du ligger dér med benene i bøjlerne.

Vi har stillet gynækolog Christine Felding fem typiske spørgsmål, så du ikke behøver spekulere på dem næste gang, du skal til gynækolog.

1. Hvad tænker du, hvis jeg ikke har barberet mig forneden?

”Der er nogle få patienter, der undskylder, at de ikke har barberet sig, men jeg svarer altid, at jeg er komplet ligeglad. I sjov kan jeg også finde på at sige, at jeg ikke fortæller det til nogen.”

2. Hvad er det mest ulækre, du kommer ud for?

”Det sker et par gange om året, at der kommer en patient, som har glemt en tampon i op til flere uger. Der er ikke noget, der stinker lige så frygteligt, som når den skal ud. Det er slemt!”

3. Hvad er det værste, jeg kan udsætte mit underliv for?

”Usikker sex. Omgås du diverse forskellige sexpartnere, skal du altså huske at bruge kondom, selvom du er på p-piller eller bruger spiral. Både klamydia og gonorré er steget voldsomt de sidste par år, og det er altså nemt at undgå.”

4. Kan jeg blive undersøgt, når jeg har menstruation?

”Ja, du kan sagtens blive testet for kønssygdomme og få taget celleprøve, selv om du har menstruation. Der er ingen gynækologer, der besvimer, når de ser blod.”

5. Hvor ofte jeg skal have mit underliv undersøgt?

”Du SKAL have taget en celleprøve fra livmoderhalsen hvert 3. år. Også selvom du er vaccineret mod HPV.” 

Kilde: Christine Felding, speciallæge i gynækologi og obstetrik.

Sunde ambitioner for 2019? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler