Kolesterol, uvidende kvinde
© Colourbox

Få HELE sandheden om kolesterol

Selvfølgelig har du hørt om kolesterol... Men ved du egentlig, hvad det er for en størrelse, og hvad det indebærer? Vi giver dig her 5 facts om kolesterol.

5. december 2016 af Jeanette Linder og Martin Kreutzer

Hvad er kolesterol? 

Kolesterol er et fedtstof, der indgår i alle kroppens celler og er nødvendigt for en lang række af kroppens vigtige funktioner. Kroppen kan selv danne kolesterol, men vi får også en stor del gennem kosten. Kolesterol cirkulerer med blodet rundt i kroppen og hjælper bl.a. med at opbygge og stabilisere cellemembran, der fungerer som byggesten for vores kønshormoner,  D-vitamin og galdesyrer.

Vidste du, at ...

... vi er født med kolesterol i vores krop, og babyer får endnu mere fra deres mors mælk? Der er endda tilføjet kolesterol til modermælkserstatning, fordi det er så vigtigt for, at kroppens celler og hormoner fungerer.

... de fleste kvinder generelt har lavere kolesteroltal end mænd? Men i overgangsalderen sker der hormonelle forandringer, som kan få det potentielt farlige LDL-kolesterol til at stige.

... du kan arve et forhøjet kolesteroltal? Hvis dine forældres kolesteroltal er for højt, er der også større risiko for, at dit er det, og så er det ikke altid nok med sund kost og motion for at sænke det.

... du kan få målt dit kolesterol med en blodprøve? Der findes test, du kan bruge derhjemme, men de skelner som regel ikke mellem, hvor meget der er henholdsvis HDL- og LDLkolesterol. Din læge laver en mere præcis test.

... æg topper klart listen over madvarer med mest kolesterol? Men selv om du spiser mange, har det ikke den store betydning for dit kolesteroltal. Så sørger kroppen bare for selv at producere mindre kolesterol.


Der findes et hav af fordomme omkring kolesterol. Her afliver vi fordommene og giver dig svar på, hvad der er sandt og falsk om det udskældte stof. 

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvilket sundt råd har du sværest ved at følge?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: