Kvinde ømmer sig
© iStock

Dine gener er skyld i slem PMS

Nu kan videnskaben endelig give os svar.

11. januar 2017 af Anna Sjøstrøm

Kender du det, når det niver og flår i maven? Når du mest af alt har lyst til at ligge i fosterstilling og slet ikke kan finde det gode humør og overskud frem? Jep, det er PMS, vi taler om, og nu er der ny viden om, hvorfor det føles mere voldsomt for nogle end andre.

Et amerikansk studie fra National Institutes of Health har nemlig fundet ud af, at 2-5 % af alle kvinder lider af PMDD (Premenstrual dysphoric disorder), og at denne form for sygdom kan skyldes ens genetiske sammensætning. 


Reagerer voldsommere på hormoner

Studiet havde til formål at afdække, hvordan kvinder med og uden PMDD responderede på hormoner, og det viste sig, at når kvinderne med PMDD blev sat i forbindelse med hormonerne østrogen og progesteron, fik de symptomerne på PMDD tilbage, og ligeledes forsvandt de igen, når de ikke var udsat for hormonerne. Studiet viste altså, at kvinder med PMDD i højere grad bliver påvirket af hormoner end kvinder uden PMDD. Derudover kiggede forskerne på de hvide blodlegemer hos kvinder med og uden PMDD, og her viste det sig, at blodlegemerne hos kvinderne med PMDD havde en gensammensætning, der reagerede anderledes end kvinderne uden PMDD. Så helt generelt viste studiet, at der rent faktisk kan kædes en biologisk forklaring til, hvorfor nogle kvinder reagerer voldsommere på ændringer i deres hormonbalance end andre. 

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvilket sundt råd har du sværest ved at følge?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: