Dine 10 foryngelsesknapper

Fælles for disse nedenstående 10 faktorer er, at de forebygger sygdomme og helt ned på celleplan sænker tempoet for din krops aldring.

1. januar 2011 af I FORM-redaktionen

1. Optimal indtagelse af alle essentielle næringsstoffer

Tilstrækkelig indtagelse af alle næringsstoffer (især essentielle aminosyrer, essentielle fedtsyrer, vitaminer og mineraler) i kombination med et forholdsvis lavt samlet kalorieindtag har vist sig at forlænge livet og udsætte kroppens aldringstegn. Formentlig ved at styrke cellernes forsvar mod frie radikaler.

2. Lav kropsfedtprocent, især omkring taljen

Det sikres først og fremmest ved at spise tilstrækkelig få kalorier total set. Nogle madvarer giver særlig stor mæthed pr. kalorie, så de er særligt gode at spise. Det er vigtigt, at kosten ikke mangler vigtige næringsstoffer, da en slankediæt så ellers kan fremme i stedet for at modvirke aldring.

3. Stor muskelmasse og -styrke

En tilstrækkelig god muskelmasse og -styrke er en forudsætning for, at man kan holde sig mobil, når man bliver ældre. Kroppens evne til at opbygge protein i musklerne falder med alderen, så man skal spise mere og mere smart for at sikre god muskelvækst, efterhånden som man bliver ældre. Det er godt at forebygge og så tidligt som muligt opbygge en god muskelmasse, som man så kan tære på. Styrketræning er det centrale her.

4. Godt antioxidant-forsvar

Antioxidanter bekæmper frie radikaler. Hvis der er for mange frie radikaler i forhold til antioxidanter, så begynder cellerne at ældes hurtigere. Det betyder ikke, at jo flere antioxidanter man spiser, des større anti-aging virkning får man. For store doser af enkelte antioxidanter kan nemlig have bivirkninger, så det gælder om at få antioxidanterne på den rigtige måde.

5. Godt immunforsvar

Et stærkt immunforsvar bekæmper bakterier og virus, der ellers kunne fremkalde sygdomme, der ville slide på kroppen, så den svækkes og ældes hurtigere. Et godt immunforsvar sørger også for at cellerne bliver holdt sunde uden at forvandle sig til kræftceller.

6. Lavt blodsukker og små blodsukkerstigninger efter måltider

Det handler om forebyggelse af type 2-diabetes, der før i tiden blev kaldt gammelmandssukker. Men det handler også om generelt at undgå måltider, der giver for store stigninger i blodsukkeret, da det kan have en aldringsfremmende virkning på mange celler.

7. God gennemstrømning i hjertekarsystemet

Det er selvfølgelig en forudsætning for at styre udenom dræbersygdommen nummer 1, hjertekarsygdom. Men selvom man ikke udvikler hjertekarsygdom kan kroppen godt ældes for hurtigt, hvis blodet ikke cirkulerer let nok i årerne. Det er blodet, der transporterer ilt og næringsstoffer frem til cellerne, og det er blodet, der transporterer affaldsstoffer væk fra cellerne igen. Så hvis blodet har svært ved at komme frem, så kommer der mindre ilt og næring og mere affald i cellerne, og det er ikke godt for aldringsprocesserne.

8. Lavt betændelsesniveau

Mere og mere forskning tyder på, at kronisk betændelse er den grundlæggende årsag til mange sygdomme og mange aldringsprocesser. Så det er godt at holde sit betændelsesniveau nede.

9. God fordøjelse og tarmflora.

Med alderen stiger risikoen for sygdomme i fordøjelseskanalen, så det er godt at forebygge i tide. Mere og mere forskning peger på, at en god bakterieflora i tarmen sikrer dannelse af kortkædede fedtsyrer, der både fremmer tarmens sundhed og bliver optaget til kroppen, hvor de cirkulerer rundt og beskytter mod sygdom og aldring.

10. Ingen langvarig stress

Tilpas søvn og hvile. Stress fremmer aldring via det nedbrydende stresshormon kortisol. Søvn og hvile har den modsatte virkning. Kosten påvirker kroppens evne til at stresse ned og finde ro.

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: