Kvinde holder telefon i hånden.

I nær fremtid kan du sandsynligvis tjekke for hudkræft på få minutter blot ved hjælp af din telefon.

© iStock

Din smartphone kan snart opdage hudkræft

Forskere har udviklet en computeralgoritme, som kan opdage hudkræft lige så effektivt som en hudlæge. Nu bliver den lavet til din telefon.

21. februar 2017 af Jeanette Linder

Der er efterhånden ingen grænser for, hvad du kan gøre med din smartphone. Og nu ser det endda ud til, at den i nær fremtid måske kan spare dig for en tur til lægen. Ved blot at hive telefonen op ad lommen vil du nemlig kunne tjekke dig selv for hudkræft.

Det sker, efter at forskere har opbygget en database med over 130.000 billeder af forskellige typer hudkræft, som er en af de mest udbredte kræftformer. 

Med databasen på plads trænede forskerne en computeralgoritme i at genkende billederne, hvilket den allerede fra begyndelsen klarede med imponerende stor præcision.

LÆS OGSÅ: Hudkræft – det skal du holde øje med

Lige så god som hudlæger

Herefter lod forskerne computeren konkurrere med 21 erfarne hudlæger om, hvem der var bedst til at opdage hudkræft ud fra i alt 370 billeder. Det viste sig, at den var lige så god som lægerne til at spotte sygdommen inden for alle de målte kategorier.

Den smarte algoritme findes lige nu kun på en computer, men næste skridt for forskerne er at udvikle en version, som kan bruges på telefonen. Det vil formentlig være let at gøre, mener de. Men de tilføjer, at algoritmen stadig skal testes mere af i den virkelige verden, før den ligger klar til brug. 

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: